Kosovo se u pismu Savetu Evrope obavezlo da će pripremiti nacrt statuta ZSO

Vlada Kosova obavezala se u pismu predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da će pripremiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).
To prenosi portal Reporteri.net.
 
Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala objavila je na svom Fejsbuk nalogu da je u okviru procesa pristupanja Savetu Evrope, a pošto je Kosovo dobilo podršku 82 odsto članova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, uputila pismo predsedniku te međunarodne institucije.
"U pismu se Vlada Kosova obavezuje da će pripremiti nacrt za uspostavljanje mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu, čime se ispunjavaju nasleđene međunarodne obaveze Kosova, zadovoljavaju potrebe građana srpske zajednice Kosova, ali istovremeno poštuje Ustav u celini, zakoni Republike Kosovo, kao i principi Saveta Evrope", objavila je Gervala.
Nacrt statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom, kako je dodala, služe i cilju Vlade Kosova da integriše zajednice, ali i primeni zakone Kosova u svim opštinama.
 
"Posle današnje konkretizacije našeg obećanja da ćemo preduzeti važan i opipljiv korak u ispunjavanju naših obaveza, tražimo i očekujemo od Saveta Evrope da ispuni svoj deo obaveze i pozove Kosovo da se bez odlaganja pridruži Savetu Evrope, kao zemlja koja ne samo da ima najviše uslova za članstvo u ovoj organizaciji, već koja je ih je i sve ispunila", navela je šefica kosovske diplomatije.
 
Gervala je poručila da nezavisno i suvereno Kosovo, kao pravna i demokratska država, ostaje na čvrstom putu ka članstvu u NATO i EU.
  • Detelinara

    16.05.2024 11:44
    Ovo znači da neće poslati nacrt ZSO u ustavni sud, što je bio mizeran uslov ! A o formiranju ZSO nema ni govora, a za taj potpis pre 11 god Srbija dala Gazivode, civilnu zaštitu, Srpsku policiju, eps, tel.broj.
    U međuvremenu mimo toga dodatno ukinute tablice i dinar.
    Ako prime Kosovo u SE, a Vučić ne izađe iz SE i ne prekine EU put, smeniti ga
  • Косовка Девојка

    16.05.2024 11:07
    Од толико састанчења са Куртијем испало да ови немају ни нацрт ЗСО ,шта се онда уговарало,договарало и потписивало питам друга Вучића или су само били учесници службених ручкова и дневница а Тв и медији преносили лажи и обмане грађанима како је наш Вучић имао тешке дијалоге,ради 24 сата...да има образа поднео би оставку за боље сутра грађана на КиМ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.