Oko 10 hiljada građana neće moći da glasa na izborima 2. juna - zbog promene prebivališta

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević kaže da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, oko 52.000 građana neće moći da glasa na novoj, već na staroj adresi.
Oko 10 hiljada građana neće moći da glasa na izborima 2. juna - zbog promene prebivališta
Foto: 021.rs
Dodaje da će za oko 10.000 njih biti uskraćeno da izraze svoju izbornu volju na izborima 2. juna.
 
Jelena Žarić Kovačević je navela da je dobro da građani Srbije znaju u kojim će se situacijama naći posle izvršenih izmena zakona, a jedna od njih je da oni koji su se preselili posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi.
"Druga situacija se odnosi na one građane koji su se preselili iz lokalnih samouprava u kojima su održani izbori 17. decembra 2023. godine, tako da zapravo sa njihovim, uslovno da kažem, ‘vraćanjem na stare adrese’, oni će izgubiti biračko pravo, odnosno neće moći da glasaju 2. juna 2024. godine", objasnila je ministarka.
Dodala je da shodno izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sada ima pune ruke posla i da su njihovi referenti u konstantnoj komunikaciji sa referentima u jedinicama lokalnih samouprava, te da su od MUP-a dobili spisak građana koje bi trebalo "vratiti" na prethodne adrese.
 
"Ono što nas dalje očekuje posle izbora jeste unapređenje sistema i da nađemo mogućnost na koji način te ljude da vratimo na nove adrese na koje su se prijavili, tako da za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave posao ne prestaje ni posle izbora koji će se održati 2. juna", istakla je ministarka.
 
Podsetila je da su ovo novine posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije na inicijativu opozicionih poslanika.
 
  • Brana

    17.05.2024 20:16
    Miličicecdraga
    Prati medije da bi se malo informisala. Svi oni će mići da glasaju na adresama koje su imali pre 11 meseci.
  • Odlično

    17.05.2024 13:01
    Odlično samo neka ne glasaju ! Većina tih su lažno upisani SNS fantomi. A ovim novim zakonom je jedan deo krađe na izborima sprečen, i samo neka tako ostane
  • milicica

    17.05.2024 11:30
    i samo donosenje je
    cista glupost jer niko nema pravo da zabrani ljudima da glasaju a stradaju slucajno preseljeni ili sa razlogom kao i komentator na sajtu. Opozicijo 10000 ljudi nece resiti pobedu vec 10000 onih koji zbog gluposti ili kao ja ne izlaze na izbore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f