Podsekretarka SAD: Rezolucija o Srebrenici nije uperena protiv Srbije

Američka državna podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen izjavila je danas da je rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici nije uperena protiv Srbije.
Dodala je da je zapravo to rezolucija o komemoraciji žrtava, obeležavanju zločina, o stvarnom sećanju na žrtve tog trenutka.
 
"Ne radi se tu o Srbiji ili srpskom narodu ili pripisivanju bilo kakve kolektivne krivice nekome", rekla je Elizabet Alen u intervjuu za RTS.
Ona je istakla da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana nešto na čemu su SAD dugo radile svojim partnerima i na čemu nastavljaju da rade.
 
"Imamo i posvećenost i veliku nadu za nastavak regionalne integracije, a  ovo je trenutak poteškoća koji prepoznajemo, i zabrinuti smo zbog zapaljive retorike i rastućeg etnonacionalizma", rekla je Elizabet Alen, koja je u poseti regionu, koja obuhvata Sarajevo, Beograd, Prištinu i Skoplje.
Ona je naglasila da SAD apsolutno podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.
 
"To je način da se napreduje u pitanjima između Beograda i Prištine, zaista nam je drago da vidimo napredak koji je posebno postigla Srbija, i pozdravljamo reforme i napredak koji je postignut u okviru tog dijaloga, ali moramo da vidimo veći napredak, to uključuje i Kosovo", rekla je Elizabet Alen, koja je u Beogradu razgovarala sa predsednikom države i predsednicom skupštine, kao i s predstavnicima nevladinog sektora i medija.
 
Elizabet Alen pohvalila je međunarodni angažman Srbije, naročito u aktuelnim krizama u Ukrajini i Izraelu.
 
Ona je ocenila da je Srbija bila veoma dobar partner u pružanju humanitarne pomoći stanovnicima Gaze i stalne pomoći Izraelu.
 
Dodala je da Srbija ima važnu ulogu u pružanju pomoći Ukrajini, uključujući političku podršku u međunarodnim institucijama i humanitarnu i tehničku podršku Ukrajincima.
 
"Veoma cenimo partnerstvo Srbije sa NATO, za koje se nadamo da ćemo nastaviti da produbljujemo, posebno kada su u pitanju zajedničke vojne vežbe", rekla je Elizabet Alen.
 
Povodom odnosa Srbije i Kine, ona je naglasila da nije posetila Srbiju kako bi joj govorila kako da vodi sopstvenu spoljnu politiku i dodala da SAD "svakako ne traže od Srbije da bira drugačije odnose sa različitim svetskim silama".
 
"Neću da karakterišem odnos Srbije i Kine, ono što mogu da okarakterišem je ono što proizilazi iz partnerstva SAD i Srbije, a to je partnerstvo za obostrano dobro, na obostranu korist", rekla je Elizabet Alen.
  • milicica

    17.05.2024 21:52
    cim vi kazete da nije
    Jeste i tesko nama sa vama
  • Б

    17.05.2024 19:16
    Питања и одговори
    Да ли је ико са Запада од 1992 до данас иједном речју поменуо српске жртве? Да ли је осудио Орића и друге? Да ли је осудио улогу међународних "мировних снага", укључујући Мориона и Холанђане? Да ли је осудио артиљеријске нападе из Сребренице на територију Србије? Ако знате одговоре на ова питања, јасно вам је зашто Запад није пријатељ Србије, а Србија тражи и успешно налази пријатеље тамо где их може наћи. Управо то боли Запад, зато је Вархељи пре неки дан извалио ту чувену цифру 2029.
    П.С. Нека вам за вађење флека пред исламским светом због акција Израела у Гази служе неки други, а не Срби и Србија.
  • Ташоли

    17.05.2024 08:08
    Још од велике шизме Запад лаже чим зине. Невероватно како су усавршили лагање, ни не трепну.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.