Vučić obećao 500.000 dinara za prvo dete od proleća, ali "nadležni su sada preokupirani izborima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom godine da će u aprilu ili maju biti povećan iznos pomoći roditeljima za prvo i drugo dete.
Vučić obećao 500.000 dinara za prvo dete od proleća, ali "nadležni su sada preokupirani izborima"
Foto: Pixabay
Međutim, o tom obećanju niko više ne priča, osim roditelja koji se pitaju zbog čega ono i dalje nije ispunjeno.
 
Kako podseća Danas, tokom predstavljanja programa "Skok u budućnost – Srbija Expo 2027", Vučić je kao novu meru države za podsticaj nataliteta naveo da će majke dobiti 500.000 kada dobiju prvo, a 600.000 dinara kada rode drugo dete.
Jelena Ćirić-Nikolić iz portala "Bebac" kaže za Danas da je ovo pitanje, po ko zna koji put, ostalo na nivou televizijskog obećanja.
 
"Bilo je reči da će iznos biti uvećan od prvog maja, ali ništa povodom toga se nije desilo. Bojimo se da će se ovaj nagoveštaj završiti kao obećanje bivše ministarke Darije Kisić da će se porodiljsko odsustvo produžiti na 18 meseci. Roditeljima se daje dosta površnih informacija koje im ulivaju lažnu nadu. Neki su možda planirali da urade nešto sa tim novcem, međutim, ništa od toga nema još uvek", navodi sagovornica Danasa.
 
Ona dodaje da se portalu "Bebac" obraćaju mame sa pitanjima da li će povećanja biti, jer ga očekuju s obzirom na to da je izrečeno od strane predsednika države, figure koja bi trebalo da uliva poverenje.
"Dosta toga se nije desilo što je rečeno. Majke se konstantno žale, ali već je kraj meseca, a nadležni su preokupirani izborima. Zato ne verujemo da će povećanja u skorije vreme biti. 'Bebac' se obratio i aktuelnoj ministarki pre dve sedmice, ali još uvek nije dobio nikakav odgovor", pojašnjava Ćirić-Nikolić.
 
Sa druge strane, Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj", kaže da su najave ovog tipa neumesne, posebno ako se daju na kratke rokove, za koje je velika verovatnoća da neće biti dovoljni za realizaciju.
 
"Vrlo je neozbiljno reći da će se u kratkom roku promeniti praksa, ukoliko nadležni nisu u stanju da za nekoliko meseci izmene zakonska akta. Ni jedno ministarstvo ne može da isplati sredstva ako nema na osnovu čega to da uradi. Zato bih apelovala na sve koji najavljuju, da jako dobro vode računa da li je to obećanje ili neki spisak lepih želja koji je moguće ostvariti u doglednom periodu. U redu je najaviti da postoji inicijativa, ali nije u redu davati paušalna obećanjana na kratke rokove, pa ih probijati i ne ispuniti najavljeno", kaže Soćanin za Danas.
 
Ona dodaje da to uzrokuje da se ljudi osećaju loše, posebno ako su pravili planove u skladu sa tim obećanjima.
 
Nova ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski, kaže za Danas da politička volja postoji, i da će uskoro biti formirana radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem. Ali, kako ukazuje, da bi se sve sprovelo u delo, neophodno je proći određene zakonske procedure.
 
"Kao ministarka zahtevaću da se poveća roditeljski dodatak kako je i najavljeno. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju predložiće izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici. Oformićemo radnu grupu koja će pripremiti tekst izmena i dopuna. Onda to ide u Vladu Srbije, pa u Skupštinu. U narednom periodu obavestićemo javnost o potrebnim detaljima", kaže ministarka.
Govoreći o rokovima, Đurđević Stamenkovski pojašnjava da će grupa biti formirana najverovatnije u toku meseca, ali da ne zavisi samo od Ministarstva kada će predlog stići do vlade, i na kraju, kada će biti sproveden u praksi.
 
"Teško da će pre juna biti usvojeno u skupštini, a možda čak i u septembru, jer postoje i druge stvari koje su na redu. Ali ni to ne mora da znači, možda bude ubrzano. Ipak, nezgodno je davati takve prognoze zbog roditelja", zaključuje ona.
 
Kako podseća Danas, roditeljski dodatak za prvo dete od 1. januara ove godine godine iznosi 371.614 dinara i isplaćuje se jednokratno. Za drugo dete to je iznos od 329.643 dinara koji se isplaćuje 24 jednake mesečne rate, a roditelji trećeg deteta primaju 1.977.862 dinara u 120 jednakih mesečnih rata.
  • Koga briga

    21.05.2024 23:33
    Bolje zakon o obaveznim poslovima sa pola radnog vremena. DECA SU NAS ZELJNA!!!
  • Dragana

    21.05.2024 21:40
    Uas
    Dete rodis iz ljubavi a ne da bi dobio novac . Suma eventualno treba biti simbolična a i to nebi trebalo davati.
  • @VladaN

    21.05.2024 20:57
    Bar 30-40%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija