Dačić: Sve što je urađeno na međunarodnom planu ostaće upamćeno u istoriji našeg naroda

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. ili 2012. godinu bitno različita.
Dačić je rekao i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji našeg naroda.
 
On je za TV Hepi rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu dana i ocenio da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na GS UN tokom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.
Dačić je na primeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspeh naše diplomatije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
 
"Da mi nismo promenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Srebrenici bila drugačija, da je na primer 130 zemalja glasalo za nju.
Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsednik Aleksandar Vučić mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.
 
"Aleksandar (Vučić) je pričao i sa svojim kolegama, predsednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo", rekao je Dačić.
 
Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila najteža na svetu.
 
On je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za rezoluciju, bar 50 već obeležava neku vrstu dana sećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promeniti im mišljenje.
 
Dačić je ocenio i da je Nemačka kao inicijator rezolucije to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svetskom ratu.
 
"Oni će nama da dele lekcije o Srbiji i o našem narodu", rekao je Dačić dodajući da ne želi ni da priča o srpskim žrtvama.
 
Povodom tvrdnji da je Srbija uplaćivala novac drugim državama kroz projekte razvojne podrške kako bi glasali protiv rezolucije, Dačić je rekao da su ti komentari uvredljivi i objasnio je da zapadne zemlje mnogo više novca daju kroz takve projekte.
 
Dačić je rekao i da to što Zapad radi, radi da legitimizuje i legalizuje sve ono što je radio u devedesetim godinama i da onda ispadne da je normalno da srpski narod bude bombardovan, iako je to bilo nelegalna agresija.
On objašnjava da zapad tako želi da legitimizuje sve ono što se dešavalo devedesetih, odnosno da učine legitimnim sve što je srpski narod preživeo, poput sankcija, pritisaka i otimanja Kosova i Metohije.
 
"To uopšte nije glasanje da bi oni zadovoljili Bosnu i Hercegovinu, nego da bi legalizovali svoju politiku", naveo je Dačić.
 
On je za ono što je učinila Crna Gora povodom rezolucije ocenio da ona time "ne pljuje samo na Srbiju, već i na sebe".
  • Siniša

    28.05.2024 13:22
    Izdaja
    Тако је, остаће упамћена највећа издаја у историји српског народа, сигурно улазите у уџбенике! Браво!
  • pajo patak

    28.05.2024 13:19
    ej дачев
    što bi reko Đuro iz Top-Liste nadrealista: konsekventno.
    Da lakše razumeš: следователно.
  • Halijard za Rezoluci

    28.05.2024 12:20
    Halijard za Rezoluciju
    Ostaće upamćena najveća bruka,poniženje i debakl Srbije u istoriji gde je Vučić snimio i prikazao film Halijard u Vašingtonu Amerikancima, a oni su posle toga mesec dana zajedno sa Nemcima proglasili Srbe za genocidne u UN.
    Ovu bruku i poniženje Srbi mogu da speru samo teranjem Vučića sa vlasti i vraćanjem dostojanstva !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.