Predizborna kampanja se završava u četvrtak: Bila je mlaka, malo ko ima utisak da se uopšte desila

Predizborna kampanja za junske izbore zvanično se završava u četvrtak, 30. maja u ponoć, a kako je protekla i kojoj meri je bila uspešna?
Predizborna kampanja se završava u četvrtak: Bila je mlaka, malo ko ima utisak da se uopšte desila
Foto: 021.rs
Nikola Parun, politikolog i stručnjak za komunkacije, ocenio je za Danas da u samom finišu izborne kampanje malo ko zapravo ima utisak da se kampanja dogodila i da su predizborne aktivnosti ostale u drugom planu usled drugih političkih dešavanja.
 
"Kampanja je na samom kraju, a deluje da malo ko ima utisak da se uopšte desila. Ostala je u senci izmišljene kampanje o rezoluciji UN o sećanju na genocid u Srebrenici, ali i raskola i saplitanja opozicije, i to što samostalnog, što od strane vlasti", navodi Parun.
Sagovornik beogradskog lista objašnjava da su slogani, a i sami spotovi bili poprilično neupečatljivi, i da je jedino spot vladajuće stranke namenjen mladima ostavio utisak.
 
"Sami slogani su bili slabo upečatljivi, uglavnom tačni. Jedini spot koji se idejno izdvojio do ovog momenta je poslednji spot SNS-a namenjen mladima, u kom su gejmeri i Vučić. Tako je napisan. I sasvim pristojno izveden, što ne čudi s obzirom na resurse kojima vladajuća stranka raspolaže", kaže on.
Parun pojašnjava da je ovoj kampanji iz kreativnog aspekta nedostajao preduslov, a to je zainteresovanost aktera.
 
"Beogradska bojkot-opozicija nije ni imala aktivnosti, a mudre glave iz Proglasa su odlučile da zaćute, uhvaćene u procepu u koji ih je ubacio Vučić lomom opozicije kroz delimično ispunjavanje uslova", pojašnjava on.
 
Dodaje da je u odnosu na decembar najveći deo opozicionih glasova "digao ruke", a ostalima ni opozicioni mediji nisu bili naklonjeni kao tada. 
 
"U odnosu na decembar, najveći deo opozicionih glasova je 'digao ruke', a ostalima ni opozicioni mediji nisu bili naklonjeni kao tada. O režimskim da ne govorimo. To je neplodno tle za izgradnju kampanje i sve iole kreativno desilo se kao greška ili slučajnost, kakva je bila akcija opozicije u Nišu, gde su na ulicu 'izneli' ceo stan s adrese na kojoj je prijavljeno desetine preseljenih glasača", objašnjava on.
 
 
Parun zaključuje da se vlast nije susrela sa ovakvim preprekama koristeći se, prema njegovim rečima, "izmišljenim narativima" uz izraženu prisutnost na medijima.
 
Marketinški stručnjak Igor Avžner ističe da je ključna razlika između predizborne kampanje za decembarske izbore prošle godine i trenutne promena političkih aktera koji nastupaju na izborima, u vidu cepanja najveće izborne koalicije "Srbija protiv nasilja" na takozvanu bojkot-opoziciju i "Biram borbu" kao i pojava pokreta "Kreni-promeni".
 
Kao ključnu sličnost navodi to što je ova, kao i prethodne kampanje koje je vodila opozicija, zakasnela, bezidejna, neprepoznatljiva i nepamtljiva.
Avžner pojašnjava da je Aleksandru Vučiću bilo neophodno da na ovim izborima postoji učešće aktera koje kako građani, tako i međunarodna zajednica percipira kao opoziciju i time dobije legitimitet.
 
"Politička neophodnost Aleksandru Vučiću bila je da na 'izbore' izađe i time da legitimitet, pored satelitsko-fantomskih stranaka, i neko koga građani, a i međunarodni faktor, percipiraju kao opoziciju. To je mogao da uradi na dva načina: ili cepanjem SPN, ili izvlačenjem čitavog korpusa opozicije na izbore. S obzirom da je deo opozicije shvatio igru, došlo je do cepanja i počinje lutanje... u komunikacionom smislu", pojašnjava Avžner.
 
Ceo tekst Danasa o mlakoj predizbornoj kampanji čitajte na OVOM LINKU.
 
  • pozorištance

    28.05.2024 12:31
    Sve je konstruisano na način da se nikako ne ugrozi Vučić i SNS. Kompletna mašinerija od medija do lažne opozicije predano radi na očuvanju postojećeg stanja, strogo se vodi računa da se ovde ništa ne promeni i ne ugroze interesi brojnih inostranih kolonizatora koje zastupaju strukture pod kontrolom SNS-a.
  • Sremac

    28.05.2024 12:14
    Velika izlaznost ruši Vučića i na sve načine pokušava da smanji izlaznost, time što u medijima sakriva teme oko izbora i ovim podmetnutim SNS pozivima opozicije na bojkot.
    Možda bi inicijalna kapisla da se sruši Vučić i SNS mogla biti ovaj poraz Srbije u UN gde smo proglašeni za genocidne, a Vučić ćuti ostaje uz neprijatelje posle toga, i ovaj prijem Kosova za pridruženog člana PS Nato.
  • Sss

    28.05.2024 12:06
    321
    Ovaj put ce njihovi glasaci glasati na vise mesta! Prijavljeni na dve tri adrese! Znaci bez Bosanaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.