U Srbiji 17 osoba izdržava kaznu zbog ratnih zločina, jedna je u bekstvu

Advokatica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Marina Kljajić izjavila je da je tokom prošle godine Tužilaštvo za ratne zločine imalo 27 postupaka.
U Srbiji 17 osoba izdržava kaznu zbog ratnih zločina, jedna je u bekstvu
Foto: 021.rs
Od tih 27 njih pet je okončano tako što je Apelacioni sud doneo presude, jedan je završen priznavanjem krivice, dok je 21 predmet i dalje u toku.
 
Kljajić je rekla da je u Srbiji 17 osoba na izdržavanju kazne zbog počinjenih ratnih zločina a da je jedna u bekstvu.
Ona je ukazala da se u izveštaju FHP za 2023. ocenjuje da je rad Tužilaštva za ratne zločine "neefikasan" zbog "nepotrebnog odugovlačenja postupaka i izostanka srovođanja revidirane tužilačke strategije".
 
Kljajić je rekla da je u 2023. godini Tužilaštvo za ratne zločine podiglo tri optužnice protiv sedam osoba, od kojih je "jedna optužnica ustupljena iz Bosne i Hercegovine a druge dve su rezultat vlastite istrage".
Istakla je da je optužnica ustupljena iz Bosne i Hercegovine podignuta protiv pet osoba a da je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo dve samostalne optužnice, sa po jednim optuženim, kao i da tokom prošle godine od tih optužnica nijedna nije procesuirana, već da je u ovoj godini jedna od njih potvrđena i da će početi suđenje.
 
"Ovakvi rezultati Tužilaštva za ratne zločine govore o velikom neradu", rekla je Kljajić.
 
Ona je dodala da je u prethodnih sedam godina podignuto 39 optužnica za ratne zločine, od čega je 23 bilo ustupljeno iz BiH, dok je 16 optužnica podiglo Tužilaštvo za ratne zločine.
 
"Dobijeno je 59 odsto predmeta, a ustupljene su optužnice samo zato što pravosudnim organima nisu dostupni optuženi. U proseku su podizane 2,3 optužnice na godišnjem nivou kao rezultat samostalnog rada Tužilaštva za ratne zločine", rekla je Kljajić.
 
Dodala je i da tužilaštvo "anonimizuje" imena optuženih za ratne zločine, kao i imena žrtava, iako je, istakla je, "interes javnosti ove zemlje da zna ko su ljudi optuženi za ratne zločine".
Predstavnik Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić je rekao da je "izveštaj kritičan ali ne i neobjektivan", kao i da "rad Tužilaštva za ratne zločine prolazi ispod radara a javnost je zainteresovana sve manje".
 
"Teško je ne složiti se sa većinom navoda u izveštaju, pa i sa najopštrijim a to je da je rad Tužilaštva za ratne zločine nedopustivo neefikasan", rekao je Lazić.
 
Zamenica sefa delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva je kazala da "treba osigurati pravdu za žrtve" i za njihove porodice, kao i da regionalno pomirenje nije moguće bez napretka u ovim oblastima.
  • GP

    31.05.2024 10:07
    Kakvo pomirenje
    Nema toga posle one sramne rezolucije! To ne treba niko da misli!
  • Milan NS

    29.05.2024 12:57
    A ovamo
    žale se na sud u Hagu i "ne priznaju ga" iako su potpisali sporazum o priznavanju.
    Jedan veliki cirkus sa najskupljim kartama u istoriji cirkusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.