Postignut dogovor Vlade i prosvetara: Poznato kako će se tretirati napad na nastavnika

Vlada Srbije i reprezentativni sinidkati u prosveti postigli su dogovor, a prosvetni radnici su se saglasili sa predstavljenim nacrtom teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika.
Postignut dogovor Vlade i prosvetara: Poznato kako će se tretirati napad na nastavnika
Foto: 021.rs
Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka pravde Maja Popović i šef kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Žarko Mićin razgovarali su danas u Vladi Srbije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti. 
 
Na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se saglasili predstavnici sindikata.
Prosvetni radnici su ranije ovog meseca održali proteste posle dva napada na njihove kolege, na kojima su tražili da se Krivični zakonik izmeni i napad na prosvetnog radnika tokom obavljanja nastave tretira kao napad na službeni lice.
 
Protesti su iznudili sastanak s predstavnicima vlasti, na kojem je usmeno bilo obećano da će se Krivični zakonik izmeniti.
U skladu sa Protokolom Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata, dogovoreno je da će tokom narednog meseca predsednik Vlade Miloš Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.
 
Posle sastanka je najavljeno i novo zapošljavanje u prosveti, smanjenje administracije "u smislu korišćenja novih funkcionalnosti es Dnevnika", kao i dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.
 
Sastanku su prisustovali predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.
Šta predviđa radni tekst izmene krivičnog zakonika?
 
Кo napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
 
Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
 
Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.
  • ja

    30.05.2024 00:44
    konacno. Ne postoji opravdan razlog za nasilje. Sada dajte isti zakon i za zastitu dece od vrsnjaka i nastavnika. Vrsnjacko nasilje da bude kaznjivo i za maloletne. Ne moze zatvor alj i neke kazne moraju da se uvedu prema preporuci struke. Delikventi se nikoga ne plase.
  • Pera

    29.05.2024 20:19
    Kad sud ima mogućnost da izrekne kaznu od do znajte da to nevalja opet će uz pomoć političara neko biti minimalno kažnjen do drugi maksimalno tako je i u krivičnom postupku neko je zaštićen a neko robija dugogodišnje kazne. Te kazne treba za učinjeno delo odmah 8 godina za sve pa nek proba, osnovati popravne domove tamo nek uči
  • Laloš

    29.05.2024 19:18
    Sve to pije vodu ako je onaj ko povredi nastavnika ili profesora punoletan/na. Ako je maloletan sve mačku o rep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.