Matić o napadu na Vuka Cvijića: Bilo je pitanje kada će nasilje iz tekstova da se prelije u fizičko

Član stalne Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kazao je da je slučaju napada na novinara Radara Vuka Cvijića dat veliki prioritet policije i tužilaštva.
Matić o napadu na Vuka Cvijića: Bilo je pitanje kada će nasilje iz tekstova da se prelije u fizičko
Foto: 021.rs
Matić, koji je i koordinator SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima je za Nedeljnik kazao da ga je Cvijić nazvao odmah posle napada na njega.
 
"I proradio je taj sistem kontakt tačaka – ja sam obavestio policiju i nadležnog tužioca", objasnio je on, prenosi Nedeljnik.
Kako je naveo, dok je došao do mesta napada, već je patrola policije stigla i počelo je uzimanje iskaza.
 
"Potom se pojavila još jedna grupa policije iz Uprave kriminalističke policije (UKP), što je znak da je dat visok nivo prioriteta ovom slučaju", dodao je on.
Rekao je da je "veoma bitno da se ovaj slučaj razreši i dobije sudski epilog" - posebno, kako je naveo, zbog toga što je u pitanju napad na novinara istraživača, koji se bavi najtežim društvenim problemama i temama, kao što su korupcija i organizovani kriminal.
 
"Važno je i zbog toga što je napadač s čelne pozicije jedne medijske kuće koja se bavi tabloidnim novinarstvom i koja veoma često targetira novinare kakav je upravo Vuk Cvijić, neistinama, lažnim vestima i pričama", kazao je Matić.
 
Kako je naveo, "cilj toga jeste upravo to da novinari budu napadnuti na ulici", te dodao: "Ne postoji nijedan drugi cilj".
 
"Kako se to do sada nije dogodilo od strane građana, očigledno je taj čovek odlučio da sam to uradi", kazao je Matić.
 
O. je dodao da se ne seća da se tako nešto dogodilo.
 
"Ipak, u ovako polarizovanom društvu, gde su polarizovani i mediji, i to u veoma ozbiljnom obimu, nekako je za očekivati da će se iz tekstova nasilje preliti u fizičko", naveo je Matić.
 
Podsetio je da "dosta dugo upozorava na to da je to moguće" i kako je kazao, ne bi ga čudilo da se nastavi.
 
"Postoji najmanje desetak, 15 novinara koji su godinama unazad izloženi napadima, targetiranju, u jednoj užasno toksičnoj atmosferi, i samo je pitanje trenutka kada će ih neko napasti", kazao je on.
 
Kako je naveo, "mi nemamo mehanizam prevencije, niti postoje napori države da se stvore uslovi za prevenciju, niti se šire poruke kojima se štite novinari".
 
Dodao je da to targetiranje veoma često dolazi i od strane političara, a to onda, kako je ukazao,  predstavlja neku vrstu zelenog svetla i za događaje kao što je ovaj danas bio – a to je fizički napad na novinare".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.