Od danas lakše do posla u Nemačkoj za ljude izvan EU

U Nemačkoj je danas stupila na snagu nova šema viza za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije (EU) koja omogućava ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana.
Od danas lakše do posla u Nemačkoj za ljude izvan EU
Foto: 021.rs
Uslov je da se ispunjavaju određeni kriterijumi, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
 
Nova šema, poznata kao karta šanse za traženje posla, omogućena je za one s najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena.
Takođe je potrebno poznavanje nemačkog ili engleskog jezika.
Da li podnosioci zahteva ispunjavaju uslove za takvu vizu, računa se na osnovu jezičkih veština, profesionalnog iskustva, starosti i veza s Nemačkom.
 
Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da se podnosi ugovor s nemačkom kompanijom pre nego što može da uđe u Nemačku da radi, navodi RSE.
 
Nova šema je uvedena s ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure.
 
"Obezbeđujemo da radnici i kvalifikovani radnici koji su godinama urgentno potrebni našoj privredi mogu da dođu u našu zemlju", rekla je u subotu ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.
 
Nova šema je deo obuhvatnog paket zakona koji ima za cilj da reši akutni nedostatak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj.
 
Prva faza je počela u novembru 2023. i uglavnom je uključivala olakšanje puta do boravišne dozvole poznate kao EU plava karta i ticala se prepoznatih kvalifikovanih radnika.
 
Od subote su takođe proširene mogućnosti za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao, uključujući za nekvalifikovane radnike.
 
Ipak, za ovo je i dalje potreban ugovor s nemačkom kompanijom kao preduslov za ulazak u Nemačku radi rada.
  • Сеновић

    02.06.2024 09:40
    Прсли
    Готови су.
  • Nemam

    01.06.2024 17:57
    Ko poslednji izađe neka ugasi svetlo i zaključa vrata.
  • Trla baba lan

    01.06.2024 16:04
    Pa kako to kad nam
    od 2025 e godine uvode ETIAS ili ti nova digitalna viza ?

    Sa jedne strane uvode vize od sledeće godine a sa druge strane kažu da im trebaju radnici i da mogu slobodno doći da rade?

    Malo su kontradiktorni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija