Lokalni izbori u Srbiji: Opozicija u Nišu sumnja na krađu, SNS osvojio 64 mandata u Beogradu

Stanovnici Beograda i još 88 drugih lokalnih sredina juče, 2. juna glasali su za odbornike skupštine grada u svojim mestima.
Lokalni izbori u Srbiji: Opozicija u Nišu sumnja na krađu, SNS osvojio 64 mandata u Beogradu
Foto: 021.rs
22.50 - Pravnica Sofija Mandić ocenila je u emisiji "Utisak nedelje" da izlaznost na ovim izborima nema nikakve veze sa tim ko će biti pobednik, već da su izborni uslovi ti koji određuju ko će pobediti i da li je moguće da pobedi bilo ko osim vladajuće Srpske napredne stranke.
 
22.40 - Potpredsednik glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da je pobeda naprednjaka na lokalnim izborima rezultat i ocena njihovog dosadašnjeg rada. Dodao je da su spremni da razgovaraju i sa drugim političkim akterima u Nišu.
 
22.20 - Kako su regionalni mediji izveštavali o lokalnim izborima u Srbiji, čitajte OVDE.
 
22.00 - Kandidat za gradonačelnika i nosilac izborne liste "Biramo Niš" Đorđe Stanković izjavio je večeras da je opozicija u Nišu zatražila uvid u kompletan birački spisak i izborni materijal kako bi dokazali sve neregularnosti u izbornom procesu.
 
"Rezultati sa devet biračkih mesta naknadno su ubačeni, bez prisustva predsednika biračkih odbora, što je drastično uticalo na konačne rezultate izbora", izjavio je Stanković. On je rekao da će opozicija koristiti sva pravna i demokratska sredstva za odbranu glasova Nišlija, ali pre svega pravna.
 
21.15 - Lista "Biramo Niš" predala je zahtev za uvid u celokupni izborni materijal zbog toga što je tokom noći, kada je Gradska izborna komisija završila brojanje glasova, bio jedan rezultat, da bi se jutros javio problem sa devet biračkih mesta, što je dovelo do drugog rezultata lokalnih izbora u Nišu, prenose Južne vesti. Sumnjaju da je reč o izbornoj krađi i prekrajanju izborne volje građana, o čemu opširnije OVDE.
 
21.00 - U GIK-u u Nišu je sada sve mirno, nakon što je policija otišla. Bilo je predstavnika opozicije, a neki od njih su rekli da su spremni da brane izbornu volju građana.
 
Šta se dešavalo? Dok Srpska napredna stranka slavi pobedu na lokalnim ozborima u Nišu, u Gradskoj izbornoj komisiji primećena je policija. Policajci su u jednom trenutku ušli u zgradu GIK-a, gde članovi i dalje zasedaju, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Niša. Oni su rekli da se proveravaju i dalje izborni rezultati. 
 
Pretpostavka je da je policija došla iz preventivnih razloga, s obzirom na to da je u jednom trenutku tu bilo mnogo ljudi. Bilo je predstavnika opozicije i dosta novinara, a moguće je da je neki građanin zastao i prijavio gužvu, pa se policija pojavila na licu mesta. 
 
20.55 - GIK Valjeva: Pet lista imaće odbornike, najviše mandata listi oko SNS
 
U skupštinu grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, dok jedna nije prešla cenzus, a najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra", u glasovima 20.955, u procentima 55,32 posto od birača koji su glasali, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK). 
 
Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 odsto glasova.
 
20.40 - Prema preliminarnim rezultatima izbora, na osnovu obrađenih 94,47 odsto biračkih mesta, izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 366.345 glasova ili 52,80 odsto i 64 mandata, saopštila je Gradska izborna komisija.
 
Izborna lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni - promeni" osvojila je 122.898 glasova ili 17,71 odsto i 21 mandat, lista "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" 84.337 glasova ili 12,15 odsto i 14 mandata, a lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović"  56.486 glasova ili 8,14 odsto i 10 mandata. Cenzus je prešla i manjinska lista "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", koja je osvojila 8.038 glasova ili 1,16 odsto i imaće jedan mandat u Skupštini Beograda.
 
Od ukupno 1.265 biračkih mesta, obrađeni su rezultati sa 1.195. Sutra će biti održana sednica GIK na kojoj će se razmatrati lake i teške greške u radu biračkih odbora.
 
19.33 - Gradska izborna komisija je na večerašnjoj sednici usvojila odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na osnovu 94.47 odsto obrađenih biračkih mesta.
 
 
19.30 - Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je da su nepravilnosti i krađa na jučerašnjim izborima bili očekivani, na šta je i upozoravala opozicija koja na izbore nije izašla, bez obzira na obećanja vlasti.
 
"Onaj ko se rukuje s lopovom ne treba da se čudi što mu fale prsti. To što se neko nadao da će mu ostati malo zlatne prašine, uvek se loše završi. A to su učinile stranke koje su izašle na ponovljene izbore u Beogradu, verujući da će Zakon o biračkom spisku nešto da promeni i verujući na reč režimu da neće da krade koliko je krao u decembru", rekao je Ponoš.
 
19.15 -  Gradska izborna komisija saopštila je zvanične rezultate lokalnih izbora u Čačku po kojoj je lista Aleksandar Vučić "Čačak sutra" osvojila većinu mandata - 40 u gradskom parlamentu, a opozicija 35.
 
19.10 -  Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je da je opozicija danas daleko jača i spremnija nego što je bila pre dve godina i da rezultati jučerašnjih izbora u Nišu, centralnim opštinama u Beogradu i Čačku govore da su promene moguće i bliže nego što mnogi veruju.
 
19.00 - Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić kazala je da je SNS izvršio ozbiljne manipulacije da bi prepravio izborni rezultat u svoj koristu u opštini Novi Beograd.
 
18.45 - Predstavnici liste "Biramo Vračar" u opštinskoj izbornoj komisiji zatražili su uvid u izborni materijal na četiri biračka mesta, saznaje N1 u toj opozicionoj koaliciji. U pitanju su biračka mesta broj 25, 39, 44 i 48, na kojima je izborna lista "Aleksandar Vučić – Vračar sutra" dobila ukupno 1.057, a "Biramo Vračar" 635 glasova.
 
18.40 - Kopredsednik Zeleno levog frointa (ZLF) Radomir Lazović rekao je da se koalicija "Biramo borbu" u Beogradu bori da formira vlast u četiri opštine - Savski venac, Novi Beograd, Vračar i Stari grad. On je pozvao sve opozicione liste u opštinama Stari grad i Vračar da zajedno formiraju vlast.
 
"Na Savskom vencu i Novom Beogradu postoje i značajne indicije da je došlo do prekrajanja, odnosno prepravljanja zapisnika sa biračkih mesta i drugih izbornih manipulacija koje upravo sada utvrđujemo", kazao je on.
 
18.30 -  Kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković izjavio je da opozicija zna da je pobedila na izborima u Nišu i da Srpska napredna stranka (SNS) nema 30 mandata, koliko joj je potrebno da bi sa odbornikom Ruske partije formirala vlast.
 
17.45 - Savo Manojlović iz pokreta Kreni - Promeni izjavio je da je opozicija pobedila u Nišu i na Novom Beogradu i da vlast šteluje rezultate izbora.
 
"Vlast pokušava da ukrade pobedu građana u Nišu i na Novom Beogradu. Kreni - Promeni je spreman da brani volju građana. Podržaćemo dalje korake dr Milića i ostalih opozicionih listi u Nišu među kojima je i niški tim Kreni - Promeni", naveo je on.
 
17.30 - Predstavnici koalicije "Biramo Niš-Đorđe Stanković" podneli su zahtev Gradskoj izbornoj komiziji za uvid u izborni materijal za odbornike grada Niša. Predstavnici opozicije nalaze se ispred prostorija GIK u Nišu, a tamo je stigla i policija.
 
16.35 -  Stav Ruske stranke i njenog niškog gradskog odbora je da podrži Srpsku naprednu stranku (SNS) u tom gradu i da zajedno formiraju većinu, izjavio je danas predsednik Ruske stranke u Srbiji Slobodan Nikolić. On je izjavio da Ruska stranka neće uopšte razgovarati sa predstavnicima opozicije u Nišu, jer je jedan od njih - doktor Dragan Milić, "uvredio i diskriminisao Ruse izjavom da on nije sreo nijednog (Rusa) u Nišu".
 
16.30 - Opozicione izborne liste "Biramo Vračar", Dosta je bilo i koalicija Narodne stranke i Dveri osvojile su 32 od ukupno 63 odbornička mandata na Vračaru i zajedno mogu da formiraju vlast u toj centralnoj beogradskoj opštini, istakao je za N1 predsednik vračarskog odbora Demokratske stranke Bogdan Tatić.
 
Istovremeno, kako je naglasio, Srpska napredna stranka nastavlja da se bavi izbornim inženjeringom, tražeći ponavljanje izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Vračar na četiri biračka mesta.
 
16.25 - Lokalni izbori, koji su održani u 89 gradova i opština u Srbiji, bili su dobro sprovedeni i biračima su ponuđene različite političke alternative, ali su na izborni proces negativno uticali široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju, izjavio je danas u Beogradu šef Posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer.
 
"Posmatrači ODIHR-a su u sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno zbog učestalog narušavanja tajnosti glasanja, kao i zbog uređenja samih biračkih mesta. Posmatrači su takođe istakli nekoliko primera ozbiljnih nepravilnosti, uključujući slučajeve kupovine glasova i pritisaka na birače, kao i proceduralne nedostatke kao što je grupno glasanje i glasanje preko punomoćnika", kazao je Zanijer.
 
15.45 - Trubači su danas oko 15 sati stigli u sedište Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu, gde je ta stranka proglasila pobedu.
 
15.40 - Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević ocenio je, nakon što je niška Gradska izborna komicija (GIK) saopštila preliminarne rezultate glasanja po kojima opozicija neće imati većinu u Skupštini tog grada, da će pobeda "morati da se brani na ulicama". Niški GIK objavio je da će, prema preliminarnim rezultatima, listi "Aleksandar Vučić - Niš sutra" pripasti 30 mandata u gradskom parlamentu, listi Ruske stranke jedan mandat, a svim opozicionim listama ukupno 30.
 
Više predstavnika opozicije sinoć, po zatvaranju biračkih mesta, proglasilo je pobedu na niškim izborima, navodeći da imaju većinu, ali je isto učinila i Srpska napredna stranka (SNS) oko koje je bila okupljena lista "Niš sutra".
 
15.15 -  Gradska izborna komisija (GIK) Niša objavila je preliminarne rezultate izbora za 61 odborničko mesto u Skupštini grada Niša, prema kojima je lista okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila 30 mandata, a sa Ruskom strankom već je najavila formiranje skupštinske većine.
 
Prema podacima GIK, lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 44,31 odsto glasova birača, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 24,49 odsto glasova (16 odbornika), "Biramo Niš-Đorđe Stanković" 16,12 odsto (10 odbornika), "Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni" 3,98 (dva mandata), "Ujedinjeni - Nada za Niš - Miodrag Stanković - Nova" 3,88 odsto (dva mandata) i "Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu! - Tihomir Perić" 1,10 odsto (jedan mandat), javlja RTS.
 
Neposredno pre saopštenja GIK, Cesid i Ipsos objavili su, na osnovu 90 odsto uzorka, procenu da SNS ima 29 odborničkih mandata. Ostali rezultati podudaraju se sa novim podacima GIK, osim što je procenjeno da lista "Ujedinjeni - Nada za Niš - Miodrag Stanković - Nova" ima tri osvojena mandata.
 
14.00 - Crta je objavila detaljan pregled izbornog dana u Beogradu, gde je je ova organizacija imala svoje posmatrače. Kako su naveli u Crti, izborni dan je protekao loše, a od nepravilnosti zabeleženi su paralelni spiskovi, pritisci, kupovina glasova...Izveštaj možete pronaći OVDE.
 
13.00 - CeSID i IPSOS su objavili da je nakon validacije svih unetih podataka iz zapisnika sa 90 biračkih mesta u Nišu, ovo konačna projekcija rezultata i mandata za odbornike Skupštine Niša.
 
 
12.50 - Predsednik SSP Dragan Đilas izjavio je da se ne oseća odgovornim za rezultat opozicije na lokalnim izborima u Beogradu. Kako je rekao, odgovornost je na onima koji su prihvatili da pod postojećim uslovima izađu na izbore. Celu njegovu izjavu možete pročitati OVDE.
 
11.40 - "Zdrava Srbija" Milana Stamatovića izašla je samostalno na lokalne izbore u Čajetini i ostvarila ubedljivu pobedu, ali ipak hoće da formira vlast sa SNS. Zašto - čitajte OVDE.
 
11.30 - Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu obradila je do 11.25 sati 94,33 odsto glasova (94,47 odsto biračkih mesta) na izborima za Skupštinu Beograda, navodeći da je izlaznost bila 46,16 odsto.
 
Najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", okupljena oko Srpske napredne stranke - 52,8 odsto, odnosno 64 odbornička mandata.
 
Lista "I ja sam Beograd - Kreni-promeni" osvojila je 17,71 odsto glasova (21 mandat), a lista "Biramo Beograd" 12,15 odsto (14 mandata).
 
Cenzus su prešle i lista "Mi snaga naroda" sa 8,14 odsto glasova (10 mandata) i manjinska Ruska stranka sa 1,16 odsto glasova i jednim mandatom.
 
Ispod cenzusa ostali su lista "Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" sa 1,15 odsto glasova, "Rešenje za promenu" i Mi - glas iz naroda sa po 0,93 odsto glasova.
 
Odbornike u Skupštini grada neće imati ni lista "Jedan od pet miliona", koja je osvojila 0,89 odsto glasova, lista "Ćale, ovo je za tebe" 0,75 odsto glasova, a Narodna stranka 0,58 odsto.
 
Cenzus nisu prešle ni manjinske liste Unija Roma Srbije (0,45 odsto glasova), "Beograd naš grad" (0,32 odsto) i "Beograd je Svet(a)" (0,13 odsto).
 
11.15 - Dr Dragan Milić: Mi se u Nišu veselimo, a kao da treba da treba da pocrkamo od muke zbog Beograda
 
"Znate, nije kraj sveta. Sve emisije koje gledam od jutros, iako se mi ovde veselimo i srećni smo, nekako kao da svi treba da izvršimo harakiri. Zato što u Beogradu nije došlo do promene vlasti. Pa znate šta, nije Beograd centar sveta, da svi sada treba da pocrkamo od muke zato što su izgubili u Beogradu. I to je ono što mislim da je osnovna i glavna greška, što se sve skoncentrisalo u Beograd i što se zaboravio ostatak Srbije. Dokaz da je to narod prepoznao mislim da jeste ova naša grupa. Kako god da mi tumačili razulate Niš od danas nije isti grad ,niti će ikada biti", kaže Dr Dragan Milić nakon što je opozicija proglasila pobedu u Nišu.
 
10.45 - Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da su jučerašnji lokalni izbori bili neregularni i da bi opozicija trebalo da vrati "mrvicu osvojenih mandata".
 
09.30 - Cesid i Ipsos objavili su rezultate izbora za Beograd na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.
 
 
 
Takođe, objavljena je projekcija podele mandata u beogradskoj skupštini.
 
 
 
 
08.50 - ProGlas: Ovakvim "izborima" ukinuto biračko pravo u Srbiji
 
"Svima je postalo jasno da je ovakvim 'izborima' de facto ukinuto Ustavom zagarantovano biračko pravo i obesmišljena ideja demokratske smenjivosti vlasti. Pritom je neodgovornim postupcima režima društvo dovedeno na ivicu građanskih sukoba", piše u saopštenju ProGlasa.
 
Kako se dodaje, Srbija je potonula u režim lične vlasti Aleksandra Vučića. 
 
08.30 - CeSID i IPSOS su objavili rezultate izbora za Niš na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.
 
Ovo je raspodela mandata u Nišu:
 
 
 
8.20 - Narodni poslanik Đorđe Stanković objavio je da je u Nišu pobedila opozicija, jer koalicija oko Srpske napredne stranke neće moći ni uz pomoć Ruske stranke da formira veća.
 
08.10 - Na osnovu 92,09 odsto obrađenih biračkih mesta i 91,43 odsto obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" - 52,85 odsto, odnosno 355.430 glasa, što je 64 mandata u Skupštini Beograda, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).
 
Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,61 odsto glasova (118.426) ili 21 mandat, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,17 procenata (81.863) ili 14 mandata.
 
Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,16 odsto glasova, 54.908, što je 10 mandata, a sledi Ruska stranka sa 1,16 odsto sa 7.802 osvojenih glasova i jednim mandatom.
 
Lista "Kad ako ne sad" osvojila je 1,15 odsto glasova (7.757), a "Mi-glas iz naroda" 0,94 odsto, odnosno 6.314 glasova.
 
"Rešenje za promenu" ima osvojenih 0,93 odsto glasova (6.231), a lista "1 od 5 miliona" 0,9 odsto ili 6.023 glas.
 
Slede lista "Ćale ovo je za tebe" sa 0,76 odsto odnosno 5.097 glasova, lista "Ključ za pobedu" sa 0,58 odsto odnosno 3.875 glasova i "Unija Roma Srbije" sa 0,454 odsto odnosno 2.989 glasova.
 
Lista "Beograd naš grad" ima 0,32 odsto osvojenih glasova (2.147), a lista "Beograd je svet (a)" 0,13 odsto odnosno 895 osvojenih glasova. 
 
Izlaznost je bila 46,18 odsto, a ukupno je glasalo 672.579 birača.
07.10 - Lista SNS osvojila je na lokalnim izborima u Valjevu 58 odsto, a koalicija "Svanuće" 32, javlja Blic trenutne procene prema nezvaničnim rezultatima iz izbornih štabova.
 
Prema podacima opozicionih stranaka do kojih je došao N1, u Užicu je SNS osvojio 45,1 odsto glasova, a na osnovu 98,4 prebrojanih glasova. Prema tim rezultatima Grupa građana "Sloga" ima 14,7 odsto glasova, Užička akcija 8,6, DSS 3,7, Stamatović 6,6, DS 11,1, Parlić 2,5, Zeleno-levi front 5,6 odsto.
 
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević (SNS) proglasila je pobedu koalicije "Aleksandar Vučić-Užice sutra" na lokalnim izborima u tom gradu i najavila da će ta koalicija u savezu sa Zdravom Srbijom formirati lokalnu vlast, preneo je Ozon press.
 
06.30 - Prema preliminarnim podacima Cesida i Ipsosa, u Beogradu je na izbore izašlo 46,5 odsto građana.
 
Podaci na osnovu 91,1 odsto obrađenog uzorka sa biračkih mesta u Beogradu pokazuju:
 
 
 
Na osnovu 91,1 odsto obrađenih uzoraka sa biračkih mesta ovako će izgledati podela mandata u Skupštini Beograda:
 
 
Kada je Niš u pitanju, prema preliminarnim podacima Cesida i Ipsosa, na izbore u ovom gradu izašlo je 48,6 odsto građana.
 
Podaci na osnovu 92 odsto obrađenog uzorka sa biračkih mesta u Nišu pokazuju:
 
 
 
Na osnovu 92 odsto obrađenih uzoraka sa biračkih mesta ovako će izgledati podela mandata u Skupštini Niša:
 
06.00 - Na lokalnim izborima birali su se odbornici skupština gradova Beograda, Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica i Čačka.
 
Takođe, birali su se odbornici skupština opština Ade, Aleksinca, Alibunara, Apatina, Arilja, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Beočina, Bečeja, Boljevca, Bosilegrada, Bujanovca, Vrbasa, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Žabalja, Žitišta, Ivanjice, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kovačice, Kovina, Malog Iđoša, Nove Varoši, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Odžaka, Pećinaca, Plandišta, Preševa, Raške, Rume, Svilajnca, Svrljiga, Sente, Sjenice, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Surdulice, Temerina, Titela, Tutina, Čajetine, Čoke i Šida.
 
Posmatrači Crte su zabeležili više nepravilnosti u Beogradu i Nišu, a misija Crta je podnela osam prijava policiji.
 
Crta će na konferenciji u 13 časova predstaviti preliminarne nalaze o monitoringu izbornog dana i ocenu kvaliteta procesa glasanja.
 
Posmatračka misija ODIHR u Srbiji će svoje nalaze izneti na konferenciji u 15 časova.
  • Jefimija

    04.06.2024 06:20
    Izbori su farsa
    Ne mogu da shvatim zbog čega Srbi izlaze na okupatorske izbore koji su farsa , a koštaju preskupo ovaj jadan osiroomašeni narod ?! Dokle će narod da bude glup. Umesto da izadje i protera bandite sa izbornih mesta i napravi svoje izbore, narod glasa za okupatorske partije. Nama spasa ni opstanka nema .
  • Lenka

    04.06.2024 02:09
    Vreme je za odgovornost
    Gde su sada svi ovi iz opozicije, što su '100% pobeđivali' još pre izbora (naravno, samo tada)?
    Zar misle da su Novosađani budale?
    Nema više praštanja.
  • Gary

    04.06.2024 01:18
    Iskreno
    Ja sumnjam u tzv. 'opoziciju'!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija