Rojters i AFP: Vladajuća SNS pobedila u Beogradu, šest meseci posle optužbe za prevaru

Vladajuća stranka u Srbiji pobedila je na lokalnim izborima u Beogradu, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić.
Rojters i AFP: Vladajuća SNS pobedila u Beogradu, šest meseci posle optužbe za prevaru
Foto: Beta/AP (Darko Vojinović)
Kako ocenjuje agencija Frans pres, Vučić je to saopštio šest meseci posle prvog glasanja obeleženog prevarama, demonstracijama, međunarodnim negodovanjem i suočavanjem sa opozicijom koja je sad podeljenija nego ikada.
 
"Imali smo većinu i posle 17. decembra u Beogradu. Ali smatrali smo da to nije dovoljno legitimno, jer drugi nisu hteli da prave koaliciju sa nama. Sada ćemo imati 62 ili 63 mandata", rekao je Vučić.
Sredinom decembra, predsednikova Srpska napredna stranka (označena kao nacionalistička desnica) osvojila je 49 od 110 mesta u gradskoj opštini. 
 
Ubrzo posle Vučičevog govora, nebo Beograda je bilo pod vatrometom.
Prema prvim rezultatima koje su objavili Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i Ipsos, na prvom mestu je SNS sa 53 odsto glasova u Beogradu. Sa 17 odsto glasova, na drugom mestu je Kreni Promeni, novajlija u opoziciji.
 
Izlaznost je bila niža nego u decembru - dva sata pre zatvaranja biračkih mesta, u 18.00, glasalo je 37 odsto birača u Beogradu, u poređenju sa više od 45 odsto u decembru.
 
Jedan građanin je rekao Frans presu da se nadao velikom učešću.
 
"Suočili smo se sa dva protivnika: SNS, na to smo navikli, i bivšim kolegama iz koalicije Srbija protiv nasilja", rekao je Radomir Lazović, jedan od ličnosti ove koalicije koja se poslednjih nedelja raspala.
 
I Rojters piše da je vladajuća stranka u Srbiji pobedila u nedelju ona glasanju za gradsku skupštinu Beograda i na delimičnim lokalnim izborima širom zemlje, obeleženim sukobima pristalica opozicije i pristalica populističkog predsednika Aleksandra Vučića.
 
Repriza izbora u Beogradu usledila je posle višemesečnih protesta koji su usledili posle parlamentarnih i delimičnih lokalnih izbora 17. decembra, za koje su opozicija i međunarodni posmatrači rekli da su obeležene nepravilnostima, uključujući pristrasnost medija i kupovinu glasova.
 
U Beogradu živi oko 20 odsto od 6,7 miliona stanovnika Srbije, a mesto gradonačelnika se smatra četvrtim po važnosti u zemlji, posle predsednika, premijera i predsednika Parlamenta - navodi britanska agencija.
 
Delimični lokalni izbori održani su i u 88 od 145 opština u Srbiji. Ranije u nedelju, pristalice opozicije sukobile su se sa aktivistima vladajuće Srpske napredne stranke u Beogradu i Novom Sadu.
 
Srpska opozicija i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Vučića i SNS za gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, korupciju i veze sa organizovanim kriminalom.
Vučić i njegovi saveznici demantuju te navode.
 
Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali pre nego što se pridruži tom bloku, mora da sprovede reforme vladavine prava i slobode medija, iskoreni korupciju i uhvati se u koštac sa organizovanim kriminalom.
 
Takođe mora da popravi veze sa Kosovom i uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, dodao je Rojters u izveštaju o lokalnim izborima u Srbiji.
  • Miroslav

    03.06.2024 12:06
    Izdaja
    Bojkot u Beogradu je neoprostiv, i iskreno se nadam da svi oni koji su ga podrzali nikad nece doci na vlast.
  • 9

    03.06.2024 10:26
    U takozvanoj državi
    Takozvani izbori. A sada da krenemo u proces odsajedinjenja sa okupatorsko zemerskom plaćeničkom nazovi državom. Za početak da nema žita .
  • Урош Нејаки

    03.06.2024 10:06
    Улазим у опозициону политику против града ,купујем мегафон,стиропор па ћу да штрајкујем глађу испред Сајма и све качим на фејзбук ,надам се до следећих избора да ћу прикупити цензус 1% случајних пролазника ,биће ту и картонски штанд са лумбалонима и слоганом : За молерски град - окречите Нови Сад ,уз пикслу за добровољни прилог па ко шта има ситно да убаци ,а отац Милисав да ме окади босиљкачом и светом водом, Живео Урош Нејаки !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f