Zanijer (ODIHR): Na izbore negativno uticali pritisci i zloupotreba državnih resursa i medija

Lokalni izbori, koji su održani u 89 gradova i opština u Srbiji, bili su dobro sprovedeni i biračima su ponuđene različite političke alternative.
Zanijer (ODIHR): Na izbore negativno uticali pritisci i zloupotreba državnih resursa i medija
Foto: 021.rs
Međutim, na izborni proces negativno su uticali široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju, izjavio je danas u Beogradu šef Posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer.
 
Predstavljajući preliminarne zaključke Posmatračke misije ODIHR-a o jučerašnjim lokalnim izborima u Srbiji, Zanijer je na konferenciji za novinare rekao i da je izborni dan "generalno protekao glatko, ali da su negativno uticala pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritiscima i kupovini glasova, kao i izolovani slučajevi nasilja".
"Posmatrači ODIHR-a su u sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno zbog učestalog narušavanja tajnosti glasanja, kao i zbog uređenja samih biračkih mesta. Posmatrači su takođe istakli nekoliko primera ozbiljnih nepravilnosti, uključujući slučajeve kupovine glasova i pritisaka na birače, kao i proceduralne nedostatke kao što je grupno glasanje i glasanje preko punomoćnika", kazao je Zanijer.
 
Naveo je da je poštovana osnovna sloboda izražavanja i okupljanja i da je biračima ponuđen širok dijapazon opcija za glasanje koje predstavljaju širok spektar političkih opcija, ali je dodao da su dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije "smanjili konkurentnost na izborima".
"Upotreba različitih imena i brojki za opozicione liste i nekoliko lista sa nazivima koji zvuče slično, koje su navodno proglašene da bi zbunile birače, uticali su na mogućnost birača da donesu u potpunosti informisanu odluku o tome za koga će glasati", dodao je Zanijer.
 
On je rekao i da je raznovrsna medijska scena u Srbiji "duboko polarizovana" i da je uočeno "selektivno medijsko izveštavanje, prilikom kojeg je prednost data temama od državnog značaja u odnosu na lokalna pitanja, čime je ograničena informisanost birača o temama vezanim za lokalne izbore".
 
"Mediji javnog servisa primarno su bili usmereni na predsednika, vladu i vladajuće stranke, dok su opoziciji omogućili pristup medijima tokom poslednjih deset dana pre izbornog dana. Nacionalni privatni pružaoci medijskih usluga u velikoj meri favorizuju javne funkcionere i vladajuće stranke, dok sa druge strane marginalizuju i često u negativnom svetlu izveštavaju o opoziciji", naveo je.
  • Kama mama

    04.06.2024 14:57
    I Laser i Marija treba da odgovaraju. Pod hitno da vrate odbornicke mandate i tako budu kažnjeni za ovo. Oboje imaju privatni auto a službenim ovo da rade stvarno nema smisla
  • Sava

    04.06.2024 09:38
    Neka se izjasni Elektrovojvodina zašto je MM razvodila glasače po Sr Kamenici belom skodom ns450…koja propada firmi? Vise puta je Vučić rekao kako je to zabranjeno a njegova članica je to radila na očigled svih mestana bez trunke grize savesti.
  • .

    03.06.2024 18:45
    I? Hoće se Evropa zadovoljiti time da ovako blago kaže no-no ili će insistirati da se bar za iduće izbore bar donekle upristoje uslovi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f