Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika podnela ostavku zbog Generalštaba

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović podnela je ostavku na tu funkciju nakon što je uslovljena da podnese predlog za skidanje zaštite sa zagrade Generalštaba.
Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika podnela ostavku zbog Generalštaba
Foto: 021.rs
To  je preneo Novi magazin.
 
Izvor Novog magazina navodi da je Đukanović u subotu pozvana iz Ministarstva ekonomije na sastanak, kojim je rukovodio ministar finansija Siniša Mali.
Na tom sastanku joj je rečeno da mora da skine zaštitu sa Generalštaba ili da podnese ostavku. Ostavljeno joj je da razmisli do ponedeljka, ali je ona odmah rekla da podnosi ostavku, preneo je izvor nedeljnika.
Kako saznaje Novi magazin, ostavka je u ponedeljak stigla u Ministarstvo kulture, a u četvrtak će na tu funkciju biti imenovana osoba koja je spremna da uradi sve što je potrebno kako bi Generalštab izgubio status zaštićenog kulturnog dobra.
 
Kompleks Generalštaba i bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu trostruko je zaštićen.
 
Zgrade Generalštaba, koje su oštećene u NATO bombardovanju, imaju status spomenika kulture, isti status ima i stara zgrada Generalštaba sa parcelom na kojom se nalazi ceo kompleks, a kao prostorno-istorijska celina zaštitu uživa i područje uz Ulicu kneza Miloša.
 
Prema saznanjima Novog magazina, ostavku je zbog Generalštaba spremna da podnese i direktorka beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.
 
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je da je ministar Goran Vesić 15. maja, u ime Vlade Srbije, sa kompanijom "Affinity Global Development" potpisao Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine u centru Beogradu
  • Supernova

    08.06.2024 19:12
    Mali=najniži
    Šta smo dočekali, da Mali sa plagiranim doktoratom, ucenjuje jednu Prof. dr...koja je celu akademsku karijeru gradila na konzervaciji i zaštiti graditeljskog nasleđa?
    Srbi i Srbijo posramite se! ...i dao joj rok do ponedeljka...da razmisli. Pretužno i preružno. A pomislio je da će se predomisliti i skinuti zaštitu...
  • Dex

    05.06.2024 14:46
    Srbija
    skakavci, sve ode dodjavola
  • Ujke

    05.06.2024 12:32
    aj bre
    ko fol, a uprug joj šef kabineta "naše Majče" u pokrajini. Ruku na srce ta zgrada generalštaba i jeste ruglo i bila i ostala. Pored treba da se obezbedi prostor i to obeležiti nekim memorijalnim prigodnim spomenikom, da ostane za opomenu i istoriju, ali samu zgradu koja je ruglo u sred centra Beograda treba porušiti i napraviti, pa što da ne i dobar hotel ili kompleka stambenih zgrada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f