Zastoj u postupcima "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2": Spisi iz predmeta još su u Višem sudu

Spisi predmeta "Jovanjica 1" još nisu iz Vrhovnog suda Srbije vraćeni u Viši sud u Beogradu gde se nalaze duže od mesec dana.
Kako je za N1 rečeno u Vrhovnom sudu i dalje je u toku rad po Zahtevu za zaštitu zakonitosti koji im je uputila odbrana Predraga Koluvije. Upravo pomenuti Zahtev je razlog zbog čega im je Viši sud i dostavio spise predmeta "Jovanjica 1".
 
Sudija izvestilac je Gordana Kojić, kako su naveli iz Vrhovnog suda Srbije, ali nisu odgovorili na pitanje da li mogu da daju procenu do kada će spisi biti kod njih.
 
Ovo je razlog zbog kog suđenje u tom postupku ne može da se nastavi, ali ne može ni da počne suđenje u postupku "Jovanjica 2".
Da bi se uopšte zakazao početak suđenja u postupku "Jovanjica 2", u kom je samo priprema za suđenje trajala pune tri godine, sudsko veće prvo mora da odluči o predlogu postupajućeg tužioca Saše Drecuna da se postupci "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2" spoje u jedan jedinstveni postupak, piše N1.
 
Kako podseća N1, tužilac Drecun je ovo predložio na poslednjem pripremnom ročištu 16. maja 2024, ali se odbrana tome protivila zbog toga što je u "Jovanjici 1" saslušano više desetina svedoka, a advokati u procesu "Jovanjica 2" nisu imali mogućnost da ih ispituju.
 
Zbog toga predsednik sudskog veća Zoran Ganić nije odmah zakazao termin za početak glavnog pretresa u predmetu "Jovanjica 2", jer je bilo potrebno da veće najpre odluči o predlogu tužioca.
Da bi se donela odluka o spajanju dva predmeta u jedan neophodno je da veće pred sobom ima spise oba predmeta, ali spisi "Jovanjice 1" su od kraja aprila ove godine u Vrhovnom sudu Srbije.
 
Razlog je to što najviši sudski organ treba da odluči o Zahtevu za zaštitu zakonitosti (ZZZ) koji im je uputila odbrana Predraga Koluvije.
 
"Jovanjica 2" - suđenje nikako da počne
 
Optužnica u postupku "Jovanjica 2" postala je pravosnažna u martu 2021. godine.
 
Priprema za suđenje u procesu "Jovanjica 2" trajala je pune tri godine, budući da je prvo pripremno ročište bilo održano 6. maja 2021, a poslednje 16. maja 2024. godine, podseća N1.
U tom periodu čak 21 ročište od ukupno 27 bilo je odloženo iz različitih razloga.
 
Ovaj proces karakteriše to što čak šestorica optuženih, od ukupno devetorice, dolaze iz najosetljivijih državnih struktura, to jest iz policije i tajnih službi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f