Agronom Sušić: Nevreme u Vojvodini i mestima po Srbiji uništilo i 100 odsto useva

Još se saniraju posledice posle jakog nevremena koje je početkom nedelje pogodilo delove Srbije, a posledice su se najviše videle u Bačkoj Palanci, gde su mnoge bašte i usevi uništeni.
Agronom Sušić: Nevreme u Vojvodini i mestima po Srbiji uništilo i 100 odsto useva
Foto: Pixabay
Nevreme je bilo i u Novom Sadu, Beočinu i u Temerinu. 
 
Pre dve nedelje olujno nevreme uništilo je useve i na teritoriji Požege, ali i Novog Pazara.
Agronom Jovan Sušić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac kaže za RTS da je nevreme nanelo štetu kukuruzu, soji, pšenici, s tim što nevremene nije podjednako stiglo na sve njive, pa ni razmere štete nisu iste na svim usevima.
 
"Na nekim mestima je bilo dramatično. U zoni delovanja gradonosnog oblaka uništeno je 100 odsto useva i tu nema popravke", navodi Sušić.
Kako kaže, sreća u nesreći je da pojasi koji su uništeni nisu toliko veliki.
 
Ukazuje da je kod Bačke Topole uništeno sve što je bilo u zoni delovanja gradonosnog oblaka.
 
"Kako je jenjavao intenzitet grada na periferiji je došlo do oštećenja koja će se najverovatnije sanirati odnosno biljka će preboleti to ali će količina useva biti manja", navodi sagovornik RTS-a.
 
Ukazuje da neke biljke mogu da se oporave, te da razmere štete nisu iste na svim usevima.
 
"Biljka kao i svaki živ organizam ima svoje prilagođavanje. Ako se nije oštetila vegetaciona kupa, postoji šansa da se ona oporavi. Na primer soja ako doživi grad u ranim fazama, ona može da se oporavi maltene 100 odsto. Kod kukuruza ako je vegetaciona kupa ostala nepovređena isto tako može da se oporavi dosta dobro. Međutim, kod useva kao što je pšenica, tu su materijalne štete velike", navodi Sušić.
  • Laloš

    05.06.2024 10:14
    Ako...neka im predsednik sagradi stadion umesto protivgradnih raketa ionako su svi za to glasali u pogođenom područiju. Ovo su posledice biranja a štetu neka izvade od onih 50 eura što su dobili za glas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.