Kompleks na mestu Generalštaba sadrži i spomenik žrtvama NATO agresije: Vesli Klark se protivi

Penzionisani američki general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO u vreme bombardovanja 1999. godine, protivi se da planirani kompleks na mestu Generalštaba sadrži spomenik posvećen svim žrtvama NATO.
Kompleks na mestu Generalštaba sadrži i spomenik žrtvama NATO agresije: Vesli Klark se protivi
Foto: 021.rs
To je objavio portal Spajtok (Spytalk), koji tvrdi da je intervjuisao Klarka (79).
 
Portal prenosi da ugovor od 500 miliona dolara Kušnerovog investicionog fonda "Afiniti Partners" (Affinity Partners) s Vladom Srbije sadrži i obavezu tog fonda da sagradi i "spomenik posvećen svim žrtvama NATO agresije".
"Ta obaveza ispisana sitnim slovima predodređena je, čini se, da izazove još veće kontroverze nego sam ugovor o izgradnji kompleksa", piše Spajtok i ocenjuje da je planirani spomenik "revizionistički".
 
Spajtok piše da je Klark je rekao da nema problem s tim što će neka američka firma investirati u Srbiji, ali smatra da je spomenik koji će "ratnog protivnika SAD zvanično proglasiti žrtvom agresije, gora stvar od preokretanja" politike SAD prema Balkanu.
"To je izdaja Sjedinjenih Država, njene politike, hrabrih diplomata i pilota koji su činili šta su mogli da zaustave srpsko etničko čišćenje (na Kosovu)", rekao je Klark i ocenio da se radi i o "prekrečavanju srpskih ratnih zločina".
 
Spajtok piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s čijom je vladom firma Džareda Kušnera potpisala sporazum, "proruski" političar "tvrde linije" koji je bio ministar u vladi Slobodana Miloševića tokom bombardovanja.
 
Ovaj portal takođe smatra da planirani spomenik valja sagledavati u širem geopolitičkom kontekstu, u smislu da služi ključnom interesu Kremlja da podriva NATO u vreme kada je "Alijansa angažovana u otporu ruskoj agresiji u Ukrajini".
 
Zatim Spajtok citira Klarka: "To je deo širih kontraobaveštajnih nastojanja ruskih obaveštajaca da razjedine, diskredituju i oslabe NATO".
 
Klark je rekao da se radi o "ruskom imperijalnom aktu potiskivanja" i dodao: "Treba li Kušner u ovome da učestvuje? Naravno da ne bi trebalo!".
 
Spajtok navodi da predstavnici Kušnerove firme, ni sam Kušner nisu odgovorili na pitanja tog portala o tome.
 
Spajtok konstatuje da je planirani kompleks na mestu zgrade Generalštaba izazvao oštre kritike među srpskim opozicionarima, a i da se postavlja pitanje potencijalnog sukoba interesa ako Donald Tramp čija je ćerka u braku s Kušnerom, pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru.
 
Portal piše i da je Kušner sponzor Trampove kampanje.
  • Stojke

    07.06.2024 06:13
    Huška
    Ostavite mi.Lepi Beograd i dobre ljude.Samo neka Gen. Št. srede.A gunđjanja
  • Odbrani Generalštab

    06.06.2024 12:15
    Amerikanci bombardovali Srbiju, okupirali Kosovo i proglasili Srbe za genocidne u UN.
    I Vučić tim neprijateljima daje zgradu Generalštaba "simbol bombardovanja Srbije" koju su oni porušili ? Ovo je nedopustivo iz hiljadu razloga i ovo je srozavanje Srbije, ovo ne smemo dozvoliti "Odbranimo Generalštab" !
  • Zorana

    06.06.2024 12:10
    Nase blago nikom se ne prodaje
    Nikakve pare ne mogu da izbrisu patnju i ubistvo neduznih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.