"Nepodobna" tužiteljka Bojana Savović ponovo premeštena - bez obrazloženja

Tužiteljka Bojana Savović premeštena je u Odeljenje za maloletnike bez ikakvog objašnjenja, i biće već sledeće nedelje tamo raspoređena.
Kako javlja N1, premeštena je i tužiteljka Milena Božović, ali u prvostepeno tužilaštvo.
 
Tužiteljka Savović pisala je prigovor na ovu odluku, jer sada, kao što je bio slučaj ranije kada su je prebacivali, razlog ne može biti da je ona iskazala volju za tim kada je ona sama u anketi koja im je bila data da popune navela da želi da nastavi rad u Odeljenju za korupciju.
"Nisam dobila obrazloženje, ovaj put je izostalo. Ja sam to napisala i u prigovoru, prvi put kada sam premeštena rečeno mi je da je to zbog potrebe rada u Opštem odeljenju, sada imamo 30 novih kolega tako da taj argument ne stoji. Bez obrazloženja sam stavljena u Odeljenje za maloletnike, verovatno po proceni Nenada Stefanovića gde ću mu ja najmanje smetati. Premeštena je i koleginica Milena Božović isto mimo svoje saglasnosti u Drugostepeno odeljenje, što znači da neće dežurati, ići na suđenja za opšti kriminal, nego će raditi u predmetima nadzora nad Osnovnim tužilaštvom, rešenjima o odbačaju. Vizija je da nemamo dodir sa predmetima, velikim sankcijama, ozbiljnim kriminalcima, da ćemo najmanje štete naneti njegovom pogledu na rad, načinu vođenja ovog tužilaštva", rekla je ona za N1.
Ne očekuje da posle prigovora bude vraćena, ali kaže da teoretski - može da bude.
 
"Ja sam prigovor podnela Visokom savetu tužilaštva, istakla sam da se na ovaj način direktno šteti predmetima, ja sam priložila da se u svim predmetima u kojima mi postupamo promeni po pet, šest tužilaca, jako veliko gubljenje vremena, to nije ideja tužilačka istrage. Ideja tužilačke istrage je da onaj ko rukovodi predistražnim postupkom saslušava okrivljene, ispituje svedoke, da on to zastupa pred sudom, da odgovara za ishod tako rukovođene istrage", kaže ona.
 
Kada imate situaciju da se tužilac menja, dodaje, "samo iz nekog hira, time se jako šteti kvalitetu rada, predmetima".
 
"Mi ispadamo neozbiljni. Ja sam kao primer dala predmet teškog ubistva, gde ja imam jako dobar odnos sa sestrom ubijene žene, ona je ostala da brine o deci, ja sam konstantno sa njom u kontaktu, obaveštavam je o tome šta će biti, da li želi da prisustvuje ako se gledaju slike sa obdukcije... Poverenje sa žrtvama se jako urušava. Kad vidite da sam ja u tom predmetu treći postupajući tužilac, sada će biti četvrti, to je zaista poražavajuće za građane. U želji da se meni osveti, on se sveti građanima", kaže Savović.
 
Nema dilemu da je sve navedeno u prijavama protiv nje "nebulozno".
 
"Još nije odlučeno, rok zastarelosti za vođenje disciplinskog postupka je šest meseci. Sve kolege koje se ne slažu sa njim trpe mobing na radu, ova vlast gaji i postavlja ljude koji kao da su prošli isti kurs mobinga prema ljudima koji ne misle isto. Svakodnevno mi se krše prava, u celom sistemu on je potpuno podržan, on je simbol ove vlasti, baš takvog čoveka ova vlast želi, takav čovek ima podršku i Visokog saveta tužilaštva i Vrhovnog tužilaštva, to je ono što je problematično u ovom društvu", kaže ona.
 
Dodaje da joj je "dobronamerno" preporučeno da zarad svog zdravlja napusti pravosuđe.
 
"Da odem u advokaturu ili neku drugu službu, ideja je da se mi svi oteramo. Dvoje odličnih kolega je otišlo u advokaturu, mislim da je ideja da se pročiste, dovedu ljudi koji će refleksno slušati sve što se kaže, mislim da je to poruka koja se meni i direktno i indirektno poručuje", kaže ona.
Osvrnula se još jednom na nove kolege.
 
"Kod nas je izabrano 30 ljudi, ogromno pojačanje, među njima ima i sjajnih ljudi, međutim, ima i onih koji su vrlo mladi, sa malo iskustva, koji će biti zahvalni za sve što im je ukazano, presrećni da dobiju putovanje, seminar, službeni auto na korišćenje, i od te zahvalnosti biće spremni da rade sve što se od njih traži, ja se toga plašim. Plašim se retorike da mi svi imamo nešto protiv njih, da je on taj kome treba da budu zahvalni. Prva rečenica u govoru je bila da ih podseća da će biti izbori za Visoki savet tužilaštva sledeće godine, on i njegovo udruženje su već u kampanji da ovladaju potpuno sistemom tužilačke organizacije", kaže ona.
  • Izdržaćemo

    07.06.2024 02:51
    Gospođo Savović
    I mi i vi
    Nema nevolje koja nije prošla, proći će i ova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.