Studentkinje protestuju zbog izbora dekana FPN, decenije navoda o uznemiravanju

Grupa studentkinja Fakulteta političkih nauka, uz podršku organizacije Ženska solidarnost, najavila je protest ispred fakulteta.
One zahtevaju da se obustavi izbor Slaviše Orlovića za dekana, zbog navoda o seksualnom uznemiravanju, prenosi N1.
 
Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti podsetila je da se u pojedinim navodima govori i o uznemiravanju pre više od 25 godina, kada je Orlović bio asistent, te da ako je to istina, ovo je jasan primer da prijave žena ne utiču na karijeru zlostavljača.
"Dekan je veoma važna funkcija. Sve prijave za seksualno nasilje na kraju će morati da dođu na njegov sto. Tu dobijamo paradoksalnu situaciju gde on sa optuženičke klupe prelazi na sudijsku funkciju", navela je.
 
Prodekanka za studije prvog stepena Fakulteta političkih nauka Natalija Perišić zatražila je 3. juna od uprave fakulteta da reaguje povodom medijskih napisa o tome da je kandidat za dekana Slaviša Orlović seksualno uznemiravao studentkinje ove visokoškolske ustanove, prenosi N1.
 
Odgovor nije dobila lično, već se aktuelni dekan Dragan Simić obratio Savetu fakulteta.
"Uvidom u arhiv fakulteta, nadležna lica ustanovila su da protiv predloženog dekana nema prava u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku. Takođe, naglašavam da je izborna komisija za nedavne dekanske izbore ustanovila da ne postoje pravne i druge prepreke za kandidaturu obojice kandidata", glasi odgovor.
 
Perišić je objasnila da je izuzetno važno da se ovi navodi ispitaju.
 
"Žrtva seksualnog nasilja i ucene može da bude apsolutno svako, bez obzira na godine ili pol. Ali na fakultetima žrtve su mlade žene, odnosno studentkinje. Kao žena koja je na jednoj od najviših pozicija na Fakultetu političkih nauka, ja sam se obratila upravo dekanu i predsedniku Saveta zato što su oni na najvišim pozicijama da nam daju jasan odgovor da li su te tvrdnje koje smo mogli da vidimo u medijima i na društvenim mrežama istinite. Izuzetno je važno da se ispita jer čini se da je pala velika senka i sumnja u izbor sadašnjeg dekana", rekla je ona, gostujući u emisiji Newsnight.
 
Odgovor da ne postoji formalno-pravna prepreka za kandidaturu nije dovoljan, dodaje.
Povodom jedine formalne prijave 2014. godine, Perišić kaže da ta prijava postoji u arhivi, ali da nema ovlašćenje da govori o njoj. Neformalne prijave za koje, kaže, ona zna, bila su šaputanja i pisanja na društvenim mrežama.
 
"Radi se o tome da su jako velike moći u vezi sa seksualnim uznemiravanjem koncentrisane u rukama dekana. I to je u mnogome usklađeno sa regulativom Univerziteta u Beogradu", istakla je ona, prenosi portal N1.
  • Цонтесса

    07.06.2024 10:43
    Еххх...
    Нажалост, гро вас није свестан колико је тешко пријавити било шта што малтене немогуће доказати (забога, он асистент угледан, ти ништа - студенткиња), јер знаш да ћеш бити у најмању руку извргнута подсмеху...

    Боље да се све поудајемо још у средњој школи и да се не оптерећујемо овим стварима.

    Сукња јој ионако била прекратка.
  • Брат Бачванин

    07.06.2024 08:56
    Шта сте чекале до сад?
    У тексту пише да је тај неког узнемиравао пре 25 година, док је још био асистент. ...Па шта сте чекали до сад? Да оде у пензију, па да га из пензије прозивајте?
  • B

    07.06.2024 08:35
    Novo doba
    Ako je na Fejsbuku pisalo da je manijak, to je dovoljno?
    Zašto bi smo se opterećivali činjenicama i sličnim glupostima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija