Radnici Jure najavili seriju štrajkova: Traže veće plate, bolju higijenu na radnom mestu...

Radnici leskovačke fabrike Jura najavili su štrajk upozorenja.
Radnici Jure najavili seriju štrajkova: Traže veće plate, bolju higijenu na radnom mestu...
Foto: Pixabay
Veće plate, povećanje toplog obroka i ulaganje u sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije, zahtevi su Samostalnog sindikata metalaca u leskovačkoj fabrici Jura, koji je je najavio seriju štrajkova upozorenja.
 
U petak i ponedeljak štrajkovaće jedan sat, dok će u utorak štrajk trajati ceo dan, piše danas portal Južne vesti.
U saopštenju Sinikdata se navodi da su se na štrajk odlučili jer im se ni posle dve nedelje, otkako su tražili sastanak sa upravom zbog lošeg stanja u toaletima i poskupljenja u kantini, niko nije javio.
 
Kažu da su njihovi zahtevi da se plata poveća 20 odsto, a da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisustnosti na radnom mestu, jer se trenutno radnicima umanjuje plata kada odsustvuja sa poslu, čak i kada su na bolovanju.
 
Odluka o tri štrajka doneta je u skladu sa važećim Zakonom o štrajku i predata je poslodavcu danas pre 14 časova, čime su ispoštovani svi rokovi, naglašavaju u saopštenju.
Zahtevaju i povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara neto i opredeljivanje dodatnih pet miliona dinara na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.
 
U odluci o štrajku sindikat je pozvao poslodavca da odmah otpočne pregovore sa njima.
 
Sindikat je, takođe, najavio da će, u izostanku dogovora, svake naredne nedelje organizovati obustave rada duže za po jedan dan.
 

Prvi štrajk počeće u petak u 14 sati, drugi u ponedeljak u 13 sati, a treći će trajati celog dana, odnosno od šest do 22 sata.

  • Milan NS

    07.06.2024 10:25
    Vid molimte!
    Kakav sad štrajk?!
    PA onaj kome plaćate porez je potpisao vašem poslodavcu da se nećete buniti i da ćete raditi ispod svih zakonskih uslova. Nemoj da brukate Srbiju, živela Srbija!
  • Bulajić Nemačka

    07.06.2024 10:16
    U toku štrajka tražiće
    da dođe Aleksandar Vučić Vučić će im telefonom obećati veće plate i sutradan će se svi vratiti da rade za toliko koliko rade.

    Setim se onih poljoprivrednika prošle godine iz Leskovca zbog bagatelno niske cene paradajza i ostalog povrća .

    Tražili da dođe Vućić ovaj im rekao da će doći i oni se razišli .

    Svojevremeno pošto mi je supruga rođena u Leskovcu pre 10 ak godina stanovnici iz okolnih sela u Leskovcu su prodavali plodne njive i šume za 100 eura ar da bi kupili radno mesto u Juri na motanju kablova .

    Samo jedan primer gde je mozak našeg naroda. Veliki broj njih je zdravstveno narušenog zdravlja nakon par meseci rada jer se radi sa jakim otrovima unutra ali kome to pričati.

    5 crvene su spremne za izbore 2027 e godine tako da biće sve u redu.Samo treba izdržati do narednih izbora kao što su izdržali nakon svih prethodnih izbora.

  • /

    07.06.2024 09:41
    /
    isticu subvencije.
    u nsu ista prica u nekim it i pri itiju kompanijama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.