Frank Švabe: EU ne sme stalno da popušta Srbiji

Predsedavajući nemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Frank Švabe ocenio je da EU ne sme da ima "isuviše mekan odnos" prema Srbiji i balansiranju vlasti između EU i Rusije.
Frank Švabe: EU ne sme stalno da popušta Srbiji
Foto: 021.rs
Švabe, koji je poslanik i spoljnopolitički stručnjak vladajuće socijaldemokratske SPD, upozorio je na opasnost popuštanja vladi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
"To je strateško pitanje u kojem se Evropa sada na Balkanu pogrešno pozicionira", rekao je Švabe.

Koliko je jak uticaj Beograda na odluke evropskih institucija u Briselu i u Strazburu, poslednji put se videlo prilikom glasanja o skidanje prijema Kosova u Savet Evroope sa dnevnog reda, piše danas portal Table.Media.

"Evropske zemlje će ispuniti svoju istorijsku odgovornost samo ako u što skorije vreme preduzmu taj korak", ocenio je Švabe.
 
"Stalnim popuštanjem svakako nećemo sprečiti da se Vučić i dalje stavlja na stranu predsednika Rusije Vladimira Putina, nego ćemo ga samo ohrabriti da intenzivira svoju politiku klackanja između Evropske unije i Rusije", rekao je Švabe.
 
Portal piše da nemački parlament ovih dana odlučuje o vladinom predlogu za produženje mandata nemačkog kontingenta u Kforu na Kosovu.
 
Podseća da je to najduža misija nemačke vojske u inostranstvu od Drugog svetskog rata.
  • xqt

    08.06.2024 06:55
    As
    Švabe ne vidi koliko je vođa dobar balansero. Takvog do sad nismo imali.
  • w/e

    08.06.2024 01:18
    cool
    Jedini koji popustaju ovde su Srbi koje potkrada EU preko SNS-a. Da im nije ovako poslusne vlasti, Srbija bi se odavno povukla iz svih sporazuma koji nisu ispostovani, a za koje clanice EU garantuju.
  • B

    08.06.2024 00:38
    New primitivs
    Zašto ne mogu da izbacim iz glave top listu nadrealista kad kauboj uvodi red na sastanku EU...i onda počne rat...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.