Patrijarh Porfirije: Za duhovno jedinstvo, sabornost našeg naroda i za mir

Patrijarh Porfirije poručio je u Hramu Svetog Save da su se na molebanu "sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima".
"Rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za – za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve, tokom molebana za Srbiju i Republiku Srpsku.
 
Patrijarh Porfirije je naveo da je "ne tako davno, pre samo par decenija bilo nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu božijem sa državnim rukovodstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu reč Crkve koja ne pravi razliku među decom".
"Mnogima je to nezamislivo i danas. Crkva i njih i sve drugi neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetog Save pomiritelja i ujedinitelja braće i naroda", poručio je patrijarh Porfirije.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je da se "glasno kaže da srpski narod najviše želi mir i da u slozi i uzajamnom poštovanju živi sa svojim komšijama".
"Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost", napisao je Vučić na Instagramu.
 
On je dodao da su ovo teška vremena sa mnogo izazova.
 
"Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali naš narod i državu od neumitnih tokova istorije", napisao je Vučić.
 
Molebanom u Hramu Svetog Save počeo je, kako je vlast najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Sbija i Srpska".
  • iguman

    08.06.2024 18:03
    Da li ima jos neki bravar da im porusi šatru?
    Cirkus ," Balkan".
  • Лиманац

    08.06.2024 15:51
    Слава Господу!
    У трасирању заједничке будућности српског народа, обавезно се морамо водити начелима хришћанства, вере православне и вером у Господа!
    Нека живи српски народ!
  • Ortodoxia

    08.06.2024 14:42
    Patrijarh SPC nema šta da traži u javnosti sa ovakvim ljudima. Slikanjem sa njima šalje poruku da crkva podržava određenu stranku i lidera što nikako ne sme biti njena uloga. Jedino normalano je da se sastanu nasamo, ispovede patrijarhu svoje grehe i pokaju se zbog njih. To bi im pomoglo kao pojedincima a i narodu u celini. Ovo ne pomaže nikome, naprotiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.