Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske danas je u Beogradu jednoglasno usvojena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda".
Deklaracija dveju vlada je doneta na sednici u okviru "Svesrpskog sabora" koji se pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" danas održava u Beogradu.
 
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je da je Deklaracija "od izuzetnog značaja za srpski narod".
"Kada budete videli o čemu se radi, biće svima jasno koliko je ovo važno za naš narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj", rekao je Vučević.
 
Dve vlade su usvojile i predlog o raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu spomenika i memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama.
Miniastar kulture Srbije Nikola Selaković rekao je da će se u realizaciju i raspisivanje konkursa krenuti u najkraćem roku i da će spomenici i memorijalni centri biti izgrađeni u Republici Srpskoj u reonu Kozarske Dubice kod spomen područja Donja Gradina, kao i u Beogradu na lokaciji koja će kasnije biti utvrđena, ali će sigurno biti uz reku Savu kojom su tokom Drugog svetskog rata leševi iz tog logora stizali do glavnog grada.
 
Ministri dve vlade su doneli i odluku o zajedničkim investicijama Srbije i RS.
 
Ministar finansija Srbije Siniša Mali podsetio je da je robna razmena Srbije i RS prešla milijardu evra. On je naveo da je Ekspo 2027 najveća razvojna šansa za ceo region pa tako i za RS.
 
"Izdvojićemo 10 miliona evra za završetak saobraćajnice Sremska Rača - Bijeljina, a u planu je i izgradnja saobraćajnice Požega-Kotroman", rekao je Mali.
 
On je dodao i da je jako značajan projekat izgradnje aerodroma u Trebinju što će takođe biti jedan od prioriteta.
 
"Takođe, značajne i meni jako važne su i investicije u oblast energetike jer proizvodnja električne energije mora da prati privredni i infrastrukturni razvoj", zaključio je Mali.
  • Državljanstvo

    09.06.2024 11:32
    @ Aleksandar
    Državljanstvo nije problem. Već ga ima njih oko 590.000, a za 9.01. kao dan republike, se izjasnilo na referndumu njih 680.000. Toliko.
  • zgađen

    09.06.2024 07:09
    Starosedelac otpada
    @ Dex
    "Nemoj da pricas nebuloze. Izgubili ste ponovo, sto znaci da odlazite na politicki otpad."

    Na tom otpadu ćeš ih ti dočekati. Tamo si odavno.
  • ddd

    08.06.2024 21:03

    Pronadjeno dva milona tona litijuma u RS - ukratko prevod ovog događaja i ujedno i povod rezolucije u UN.
    Srbi u BIH su za Srbijance uvek "Bosanci" a kad treba da se ratuje ili da se okoriste od njih onda su "Srbi".
    Od Nevesinjske puške kad je oslobođena Srbija od Otomana, a onda pušteni SRBI u BIH niz vodu na Berlinskom kongresu od strane srbijanskih vlasti, tad je zapečaćenjena sudbina tog naroda koja se stalno ponavlja, nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.