Macura: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se ničim izazvano našao na meti ekstremista

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura ocenila je da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti "ničim izazvano" našao na meti pojedinaca i ekstremnih organizacija u Srbiji.
"Svakome ko je Zakon pročitao ostaje nejasno zašto je to tako, s obzirom na to da ovaj zakon tretira mnoga pitanja od kojih kao veoma važno mogu da izdvojim recimo pitanje koje se odnosi na priznavanje prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu onih koji su danas iz različitih razloga ekonomski neaktivni, a među kojima ima i muškaraca i žena", navela je Macura u saopštenju.
Ocenila je da se taj važan Zakon u oblasti ljudskih prava često i nepravedno "banalno interpretira" isključivo kao zakon koji uređuje pitanje rodno osetljivog jezika, što je, prema njenim rečima, najmanje važno pitanje koje uređuje, a ne kao Zakon koji u najvećoj meri tretira važna i osetljiva pitanja kao što je prepoznavanje neplaćenog kućnog rada.
"Ne sumnjam u to da bi bilo politički korisno podilaziti ineresima manjih i većih ekstrema, ali isto tako ne sumnjam u jačinu jednom donete odluke da se našim građanima život učini kvalitetnijim i boljim", navela je Macura.
 
Ako i budu postojali problemi sa primenom Zakona, što, kako je dodala, svakako ne bi bilo prvi put u pravnoj praksi u Srbiji, država će biti tu da čuje sve interesne strane, sedne za sto i razgovara o svim nejasnoćama koje eventualno postoje.
  • Неко тамо

    11.06.2024 19:05
    Старом закону није ништа фалило. Ама баш ништа. Проблем је као и по обичају био у непримењивању. Не платиш трудници - казна. Постоје другачије плате за жене и за мушкарце - казна. Молим лепо, елиминисао би једно 90% дискриминације жена да је примењиван како треба.
    Ово сада је накарадно и противуставно. Устав познаје само равноправност мушког и женског пола - и тачка. Крај. Нисмо у англосаксонском систему па да судови мењају дефиницију пола.
  • Mike Nis

    11.06.2024 16:39
    Alo bre ljudi mi zivimo u Srbiji, Srbiji Vuka Karadzica, i prestanite vise sa tim glupostima uvezenih iz.EU
  • De sadd

    11.06.2024 16:03
    Sta je zvanicni posao ministra bez portfelja?
    Dobila si od drzave fotelju i sad si protiv drzave?
    Nije bolest sve sto boli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija