TOK o stavu predsednika UNS-a: Nema dokaza da je Pantića ubila kriminalna grupa

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) reagovao je na tvrdnje predsednika Udruženja novinara Srbije Živojina Rakočevića da je policija rešila slučaj ubistva novinara Milana Pantića.
TOK o stavu predsednika UNS-a: Nema dokaza da je Pantića ubila kriminalna grupa
Foto: 021.rs
Kako je rečeno u Tužilaštvu, nema dokaza niti podataka "na osnovu kojih bi se moglo zaključiti" da je ubistvo novinara iz Jagodine Milana Pantića izvršila organizovana kriminalna grupa.
 
Rakočević je dan ranije izjavio da je policija rešila slučaj ubistva Pantića i da novinarska udruženja očekuju da se podigne optužnica.
Pantić je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije tamnošnje cementare i pivare a ubijen je 11. juna 2001, udarcima s leđa u glavu, ispred svoje zgrade u Jagodini.
 
"Policija je rešila slučaj i to je potpuno jasno, zato očekujemo i insistiramo da se podigne optužnica", izjavio je Rakočević za Večernje novosti, čiji je Pantić bio dopisnik.
U Tužilaštvu je agenciji Beta rečeno da je izvšena "svestrana analiza" spisa Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Jagodini, formiranih protiv "n.n." učinioca u vezi sa ubistvom Pantića.
 
Utvrđeno je da "nema ne samo dokaza, nego ni podataka na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da se radi o krivičnom delu izvršenom od strane organizovane kriminalne grupe, odnosno o krivičnom delu organizovanog kriminala", dodali su.
 
Kako su ukazali, "to je osnov za zasnivanje nadležnosti TOK -a".
 
"Prikupljeni materijal tokom celog postupka, a posebno podaci navedeni u izveštajima Radne grupe MUP-a zasnovani su, kako je i u njima navedeno, na kriminalističko obaveštajnim i operativnim saznanjima i ni izbliza nisu dovoljni da bi se na osnovu njih mogao doneti bilo kakav zaključak o okolnostima ubistva", navodi se.
 
To su, uz navođenje brojeva izveštaja, obrazložili time što se "iz njih ne može utvrditi nijedna činjenica koja bi, bar približno pouzdano, ukazivala na motive i identitet naručioca, organizatora i izvršioca ubistva".
 
"Navedeni izveštaji zasnovani su isključivo na pretpostavkama i u njima, kao ni u celokupnim spisima ne postoji nijedan dokaz, a ni indicija koja bi ukazivala da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti TOK", dodali su.
 
Kako su ukazali, "na osnovu sadržine dokumenata koji se odnose na kriminalističku obradu lica mesta neposredno nakon ubistva, utvrđeno je da nisu postojale adekvatne mere obezbeđenja lica mesta".
To je "dovelo do kontaminacije mesta uviđaja i propusta u sprovođenju ovih aktivnosti koje su od ključnog značaja za dalji rad i preuzimanje aktivnosti na otkrivanju učinioca i prikupljanju materijalnih dokaza", dodali su u TOK-u.
 
TOK je, ukazalo je, sve vreme sprovođenja istrage VJT u Jagodini, pružalo stručnu podršku i, kako je navelo, "uprkos svim preduzetim aktivnostima i radnjama, počinilac ili počinioci ovog krivičnog dela nisu identifikovani".
 
Novosti su podsetile da je pronalaženje počinilaca ubistva Pantića, prethodne dve decenije obeležila "seoba" predmeta iz jagodinskog tužilaštva u TOK u Beogradu i nazad, i formiranje čak osam radnih grupa ministarstvu unutrašnjih poslova.
  • R49

    12.06.2024 14:34
    Bez promene
    TOK ko TOK ide ustaljenim tokom.
  • Miki

    11.06.2024 21:28
    Au
    ...sad kad NN lice tuzi ove za kaljanje ugleda i zatrazi materijalnu nadoknadu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sutra će doći u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.