Đurđević: Srbija, suprotno planovima EU, pokreće novu termoelektranu i razvija gasnu infrastrukturu

Evropska unija ima cilj da do 2050. godine ne emituje više nijedan gas sa efektom staklene bašte.
Đurđević: Srbija, suprotno planovima EU, pokreće novu termoelektranu i razvija gasnu infrastrukturu
Foto: Pixabay
Klimatolog Vladimir Đurđević kaže za N1 da će Srbija, suprotno standardima EU, pokrenuti novu termoelektranu u Kostolcu.
 
"To će biti potpuno suprotno od evropskih planova. U Kostolcu treba da se pokrenu novi blokovi, to će da bude verovatno poslednja termoelektrana koja je ikad izgrađena u Evropi. Bićemo zemlja koja će da gradi tehnologiju koja treba da bude napuštena do 2030. godine", navodi klimatolog.
Kako objašnjava, plan Evropske unije u smislu tranformacije ka zelenim praksama, koji se zove Zeleni dogovor, veoma je ambiciozan.
 
"Zelena agenda za Zapadni Balkan je pomoć EU da pokušamo da pratimo njene politike, da u trenutku kada postanemo deo EU, budemo potpuno kompatibilni po tim pitanjima. Neke od tih politika su vrlo složene, kao što je trgovina tim gasovima sa efektom staklene bašte. Ako postanemo članica, moramo da znamo da trgujemo sa tim gasovima i kako ih procenjujemo, ko je koliko emitovao", navodi Vladimir Đurđević za N1.
 
Dodaje da Evropska unija ima određene parametre na osnovu kojih vidi da li ispunjava taj cilj da do 2050. godine postane karbonski neutralna, i ide tom putanjom, dok mi nemamo ni tu putanju.
Prema njegovim rečima, naš integrisani plan za energiju i klimu ima u sebi puno gasne infrastrukture.
 
"To je potpuno suprotno od EU. Razvijanje gasne infrastrukture znači da se zaključavate u gas kao energent narednih sigurno 30 godina. A mi ne bismo smeli 2050. godine ni gas da koristimo. Nismo kao zemlja dovoljno hrabri da kažemo da ćemo do 2050. godine biti bez emisija ugljen-dioksida i da nećemo da koristimo fosforno gorivo ni u jednom sektoru", ističe klimatolog Đurđević.
  • Aleksandar

    12.06.2024 22:04
    Odgovor
    Izgradnja = ugradnja, baš zato i grade Kinezi bez tendera. Koga boli uvo iz vlasti da li će te termoelektrane moći da rade i do kad.
  • Hana

    12.06.2024 21:56
    Nek samo EU to lepo ostvari, pa ćemo mi za njima. Oni su najveći emiteri gasova staklene bašte po glavi stanovnika na planeti, odmah iza SAD.
  • Vojvodjanin

    12.06.2024 21:36
    Zaboravio je govornik bitnu stvar. Nikad nećemo postati deo EU. Jer oni to ne žele.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija