Nema izmirenja sudije i KRIK-a: Tražila da novinari obrišu njene podatke, oni odbili

Izmirenje novinara KRIK-a i sudije Apelacionog suda i njenog supruga danas nije uspelo.
Urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović nije prihvatio uslov koji mu je postavila sudija koja ga i tuži, kako bi odustala od tužbe. Zbog toga, suđenje protiv KRIK-a počinje u septembru, javlja N1.
 
Medijacija je bila neuspešna, stranke se nisu izmirile. Sudija je uz javno izvinjenje tražila da se i svi njeni podaci obrišu sa sajta KRIK-a, pa i iz baze o imovini sudija. 

Urednik KRIK-a to nije prihvatio, jer ono što važi za 50 drugih sudija, važi i za sudiju Đorđević, koja ih je jedina tužila.

Budući da je ovo prvi put da viokopozicionirana sudija tuži novinare, advokatica tuženih napominje da je ovo jedinstven slučaj.

"Svakako ima efekat i na druge novinare koji će se baviti ovom za nas jako značajnom temom. Ne možemo isključiti kao efekat pitanje samocenzure, što je jedan od najopasnijih sredstava kada se govori o suzbijanju slobode izražavanja", smatra advokatica KRIK-a Kruna Savović.
 
KRIK je, podseća N1, u bazi podataka "Prosudi ko sudi" objavio podatke o profesionalnom napredovanju i sudijskim funkcijama Dušanke Đorđević, zatim kako je vodila sudske postupke i koliko nekretnina ima zajedno sa suprugom. Zato, traži po deset meseci zatvora za novinare KRIK-a ali i čak dve godine zabrane rada.
 
Brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja ovakvu tužbu ocenjuju kao pritisak na medije, zastrašivanje i ućutkivanje.

Teme

KRIK
  • Kud

    13.06.2024 05:15
    Sto bi rekli, gospodja je proizvela efekat barbare strejsend. Da vidimo mi taj clanak u detalje...
  • Stević Nemačka

    13.06.2024 04:20
    Samo žestoko po mafiji
    ubice oslobađaju a kada im se udari u osinje gnezdo to jest nekretnine od kriminalaca pozivaju se na "zakon".

    Koji "zakon"?

    Odakle ti para za 13 stanova na Kopaoniku od sudijske plate ?

    Loš smo narod . Nisu političari toliko loši koliko je narod još gori od političara . Svaki političar u Srbiji je savršeno ogledalo naroda koji ih je glasao . I koji će ih opet glasati .

    Sve lopov do lopova kriminalac do kriminalca a najveći kriminalci sede upravo u zgradama Suda.

    I taj "apelacioni" treba ukinuti razrešiti sve sudije "apelacionog"suda i zapleniti im svu pokretnu i nepokretnu imovinu za koju nemaju pokriće i finansijski dokaz odakle im .

    Ovako šta god iole normalan sudija presudi "Apelacioni" poništi odluku nakon datog stana ili koverte pune para u obližnoj kafani preko puta "apelacionog".

    Slučaj samo proslediti svim stranim novinarima za zaštitu ljudskih prava novinara pa neka Evropa čita ko smo mi .



  • Xyz

    13.06.2024 00:41
    Bravo
    Za novinare Krik-a.Rade svoj posao.Zasto je istina postala tako strasna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.