Ruskom novinaru na beogradskom aerodromu zabranjen ulazak u Srbiju

Rusko-izraelskom novinaru angažovanom na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija slobodna Evropa "Current time - Aktuelnosti" Romanu Perlu zabranjen je ulazak u Srbiju na aerodromu "Nikola Tesla".
Ruskom novinaru na beogradskom aerodromu zabranjen ulazak u Srbiju
Foto: 021.rs
Kako je ispričao Glasu Amerike, po sletanju u Beograd 8. juna zaustavljen je na pasoškoj kontroli i posle osam sati čekanja uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju, u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik.
 
Odmah potom otputovao je sa beogradskog aerodroma.
Autora dokumentarca "Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti?", rađenog u okviru serijala "Opasna bliskost", Romana Perla ruske vlasti su u oktobru 2021. godine označile kao stranog agenta, na osnovu zakona koji je izazvao kritike dela međunarodne zajednice.
 
To je razlog koji je Perla naterao da promeni prebivalište i preseli se u Izrael.
To je razlog koji je Perla naterao da promeni prebivalište i preseli se u Izrael.
 
Perl kaže da zabrana ulaska u Srbiju na neki način predstavlja demonstraciju ruske meke diplomatske moći i da je je moguće da ruske vlasti u pojedinim slučajevima mogu da navedu srpske da učine nešto što ruska strana smatra da je potrebno.
 
Ističe, ipak, da veruje da je glavni razlog zabrane njegovo prošlogodišnje privođenje u Beogradu.
 
"U Beogradu sam pre godinu dana radio dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini i jedan od sagovornika je razvio ukrajinsku zastavu u blizini ambasade Rusije. Tada su nam prišli pripadnici Žandarmerije koji su nam rekli da su su ih iz ambasade pozvali da nas uklone odatle. Odveli su nas u policijsku stanicu gde smo proveli nekoliko sati i zatim su nam rekli da smo slobodni", rekao je Perl. 
  • Мире

    14.06.2024 14:01
    Мајка Русија
    Такооооо јееееее
  • Gotan

    14.06.2024 11:31
    Ipak u srbiji glsvnu reč vodi narod i zakoni
  • Laki

    14.06.2024 10:49
    @Sale
    Hoćeš možda da Srbija bude Američka, Engleska i Nemačka gubernija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija