Vulin položio venac na Staljinov grob: Prvi državni zvaničnik koji je to učinio

Prvi put u istoriji Jugoslavije i republika koje su je nasledile, jedan državnik odao je počast Josifu Staljinu.
Vulin položio venac na Staljinov grob: Prvi državni zvaničnik koji je to učinio
Foto: 021.rs
Tokom posete državne delegacije Moskvi, ministar i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin položio je venac na njegov grob na Cvetnom trgu. 
 
Sposoban lider, nosilac modernizacije i reformi, borac protiv fašizma, ali i diktator poznat po velikim čistkama, gulagu, milionima stradalih. Ko je bio najdugovečniji vođa Komunističke partije Sovjetskog Saveza?
 
"Činjenica jeste da su, uprkos brojnim razlikama, i Hitlerov Treći rajh i Staljinov Sovjetski Savez bile totalitarne države. Staljin je kroz teror i kroz procesuiranje miliona ljudi, ubistava, čistki, progona... zapravo napravio jednu, kako istoričari nazivaju, 'logorsku imperiju', jedan sistem tiranije, straha, totalitarni sistem potpune kontrole", kaže za N1 istoričar Milivoj Bešlin.
Pod njegovom vladavinom stradalo je, prema različitim procenama, između 10 do više od 20 miliona ljudi. Milioni su deportovani ili raseljeni.
 
"On jeste jedan od najbrutalnijih i najsurovijih diktatora ne samo u 20. veku, već i u ljudskoj istoriji", dodaje Bešlin.
Počast mu odaje potpredsednik Vlade Srbije i ministar Aleksandar Vulin. 
 
"Mi smo delom stvarni i simbolički naslednici jugoslovenske države i društva, svi na ovim prostorima. To je svojevrstan veleizdajnički čin, jer je Staljin lično odgovoran za stotine smrti jugoslovenskih vojnika i graničara, na granici sa Sovjetskim Savezom od 1948. godine", kaže istoričar za N1.
 
Ali i zbog izrazitog neprijateljstva prema Jugoslaviji kasnije, kao i mračnih strana njegove istorijske uloge, dodaje Bešlin, zvaničnici nikada do sada nisu slavili Staljina.
 
"Vulin je mogao imati dva motiva, jedan - slavljenje Staljina zbog obračuna sa političkim protivnicima zbog te surovosti, a drugo, da je prosto želeo da još jednom pokaže svoje poltronstvo i podaništvo prema Putinovom režimu", navodi istoričar.
 
Mimo obilaska Staljinovog groba, Vulin se sastao sa vrhom ruske vojske i policije. Između ostalog, pod američkim sankcijama je zbog povezanosti sa Rusijom, a nosilac je ordena Ruske obaveštajne službe.
  • K&K

    14.06.2024 07:27
    Odgovor
    Da to je politika kojoj se teži,ako dozvolimo i gospodine zašto biste vi išli,hajde nek oni idu,široka im Rusija.
  • Molim

    13.06.2024 20:23
    Sunarodnike
    Molim, molim
    Da, kada bude naredni izlazak na ulice izađemo baš, baš masovno
  • Kiki

    13.06.2024 14:02
    Tim
    Kakav tim. Vulin, Dodik, Orlic, Zavetnica, Seselj, Vucic, Gasic.....Eto nama jos vece diktature. Mozda i neki novi Goli otok ili za srpski svet Nago ostrvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.