Ambasador SAD: Priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija odnosa

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izrazio je uverenje da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija odnosa sa Prištinom.
U intervjuu za današnje izdanje nedeljnika NIN, Hil je rekao da Evropljani traže od Beograda "upravo ono što kažu da traže, a to je normalizacija" i dodao da EU želi mir i bezbednost u regionu, a svakako i između Kosova i Srbije.
 
"Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde te granice neće biti granice koje dele, već granice koje spajaju", kazao je Hil.
Hil je rekao da SAD podržavaju težnje Srbije da postane članica EU i da pokušavaju da joj pomognu "u tom poduhvatu, jer je sasvim jasno da će Srbija u budućnosti biti u Evropskoj uniji".
 
On je kazao da su SAD "vrlo jasno stavile do znanja" da bi želele da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da je Srbija "takođe preduzela neke važne korake kako bi jasno stavila do znanja Rusiji da se ne slaže sa agresijom koju je ta zemlja izvršila na svog suseda".
"Imamo veoma dobar dijalog sa Srbijom. I, da, Srbija je preduzela neke veoma konkretne mere da Rusiji stavi do znanja da ono što je uradila u Ukrajini ne može biti održivo. I pre ili kasnije će Rusija morati da postigne mirovni sporazum i povuče se iz Ukrajine. Tako da mislim da se dobro razumemo sa Srbijom", naveo je Hil.
 
O odnosima SAD i Srbije Hil je rekao da "imaju vrlo dobar dijalog, iako se ne slažu u svemu, na primer o Kosovu".
 
"Ali se slažemo o neophodnosti mira i sigurnosti u Evropi. I mislim da se veoma slažemo oko činjenice da ruska agresija na Ukrajinu treba da se zaustavi. Tako da mislim da imamo mnogo toga da gradimo. I ono što bih voleo da vidim je da uradimo više. Mislim da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog. I voleo bih da vidim veze koje će jačati u narednim godinama", kazao je on.
 
On je rekao i da su SAD "veoma razočarane" što su u Vladi Srbije ponovo dve osobe koje su pod američkim sankcijama - potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin i ministar bez portfelja Nenad Popović.
 
"Vidite, moram da sagledavam šta je najbolji put napred za stvari koje pokušavamo da uradimo sa Vladom Srbije. A kada komentarišete pojedince u Vladi Srbije, nisam siguran da je to najbolji put napred. Svakako smo izneli svoje stavove o te dve osobe, i mislim da ću to ostaviti po strani i nastaviti sa onim što radim ovde", dodao je.
  • Ташоли

    13.06.2024 12:53
    Службеник нивоа дно+1, државе која није чланица ЕУ, одређује услове за пријем у ЕУ. Има ли бољег доказа суноврата ЕУ као групације и било каквог фактора по било ком питању?
  • Lasm

    13.06.2024 12:36
    How yes no
  • Veka NS

    13.06.2024 11:14
    KOSOVO
    Kosovo već ima sve elemente državnosti i bez našeg priznanja. Pre više od 100 godina kao ishod I svetskog rata dobili smo Vojvodinu koja je ostala južni kraj u srcima Mađara. A sada, kao ishod SPS i radikalske poltike, Kosovo ostaje južna pokrajina u našim srcima ali ne i vlasti. Istorija nagrađuje i kažnjava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija