Radovanović: Nema epidemije raka u Srbiji, a zašto umiremo? Kasno se javljamo lekaru i loše nas leče

Epidemiolog Zoran Radovanović je u autorskom tekstu za list "Danas", reagujući na navode profesorke Danice Grujičić na konferenciji o posledicama NATO bombardovanja, istakao da "epidemije raka nema".
Radovanović je ukazao da je Grujičić rekla da je "statistička analiza malignih bolesti za period od 1999. do 2018. pokazala značajan rast malignih bolesti u Srbiji svake godine".
 
On je istakao da je u potrazi za uzrocima važnije posmatrati obolevanje, a ne umiranje, i da smo "po broju obolelih od raka u Evropi mi na neupadljivom mestu, negde blizu sredine".
"Dakle, ništa neobično, a činjenica da smo u evropskom vrhu po umiranju ukazuje, kao što je laicima poznato, samo na dve stvari - kasno se javljamo lekaru i loše smo lečeni", istakao je Radovanović.
On je dodao i da su podaci koje je Grujičić iznela netačni, te da 1999. godine od raka nije umrlo 12.000, već oko 17.000 ljudi, 2018. nije 15.000, već oko 21.600, a 2021. broj iznosi oko 20.000, te da je razlika između 1999. i 2021. godine "samo 15 odsto", istakao je Radovanović.
  • Hajdi

    14.06.2024 17:20
    Umisljeni beli mantili
    Problem je u nefunkcionalnom zdravstvenom sistemu i arogantnim i nedovoljno edukovanim i motivisanim lekarima. Koliko puta sam samo od izabranog lekara trazila upute za preventivne preglede jer imam dosta godina. Pitanje je uvek bilo da li imam neke simptome. Ako kazem da ne, vec da to hocu zbog prevencije, odgovor je uvek da mi nije nista, da nema termina i bla bla. I na kraju izgubite volju i da nesto ucinite za svoje zdravlje jer vas gotovo proglase hipohondrom i onda vam cak bude i neprijatno sto ste uopste dosli. Eto, tako to ide
  • Crni

    14.06.2024 07:05
    Radovanoviću je slatko sve što je protiv Srba. Tumori u Srbiji se toliko brzo razvijaju da se ljudi prosto izbezume od novo nastalih tegoba. Kod nas je dijagnostikovanje jako sporo. Redovi na onkologiji su i do 6 meseci za magnet i skener.
  • Зоран

    13.06.2024 16:40
    Канцер
    Господин др каже да не долазимо на време код лекара и да нас лоше лече!?Он изгледа није свестан, или не жели да каже да је данас лакше добити премију на лутрији него заказати термин за преглед код лекара специјалисте!!!Мој шурак је умро од канцера панкреаса, шетали су га од немила до недрага и кад је на крају платио операцију, паре су мирне савести узели, отворили га, зашили и пустили кући да умре у мукама.Ту је проблем, новац, небрига, листе за чекање и ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.