Gašić zbog seksističkog komentara smenjen, pa vraćen na istu funkciju, isti slučaj i sa Jutkom

Bratislav Gašić se osam godina nakon seksističkog komentara zbog kog je smenjen sa funkcije ministra odbrane vratio u istu fotelju.
Milutin Jeličić Jutka se pred decembarske izbore vratio u politički život Brusa. 
 
Mizogini komentari mogu se čuti i na društvenim mrežama, ali i u Narodnoj skupštini i u izbornoj kampanji. Zbog čega se u Srbiji za vređanje i uznemiravanje žena ne plaća politička cena?
Osam godina otkako je kao ministar odbrane uputio seksistički komentar da "voli novinarke koje lako kleknu", Bratislav Gašić se vratio na čelo tog ministarstva, piše Radio slobodna Evropa (RSE). Zbog mizogine i uvredljive izjave tada je smenjen, ali ubrzo je dobio funkciju šefa obaveštajne službe, a potom i ministra policije - da bi pre mesec dana ponovo položio zakletvu kao ministar vojske.
 
Istovremeno, predstavnici vlasti, predvođeni SNS, u izjavama tvrde da je rodna ravnopravnost visoko na njihovoj agendi.
 
"Šta nam Gašićev izbor govori? Prosto im je (vlastima) mizogin narativ, kao i sam odnos države prema ženama i nasilju uopšte", ocenjuje za Radio slobodna Evropa (RSE) Marija Lukić.
Lukić je bila žrtva seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke, da bi potom osnovala svoju fondaciju koja se bavi prevencijom nasilja nad ženama.
 
Jeličić se, nakon odslužene zatvorske kazne za polno uznemiravanje Marije Lukić, pred decembarske izbore vratio u politički život Brusa. Vlada Srbije ga je imenovala za člana Privremenog organa koji je upravljao opštinom do izbora nove vlasti.
 
"Apsolutno nikakvu odgovornost niko ne snosi, moralnu prvenstveno. U slučaju Gašića vidi se jaka veza između njega i vrha vlasti, on sam i jeste vrh vlasti i vrh te piramide. Nisam ni očekivala neki drugi rasplet, nažalost, jer vidimo da iz vrha vlasti niko ni za šta nije odgovarao", ocenjuje Lukić.
 
Novinarka Jovana Gligorijević, članica mreže "Novinarke protiv nasilja", podseća da je Gašić, kao ministar policije bio član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
 
"Ovaj njegov povratak na isto mesto na kom je bio kad je napravio seksistički skandal, čak možda i ne zvuči toliko strašno kao ta činjenica", dodaje ona.
 
Poverenica osuđuje mizoginiju
 
"Postupak ministra Gašića sam tada osudila, što bih i sada učinila, bez obzira ko je u pitanju", odgovara za RSE Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
 
Janković podseća da se Gašić 2016. godine, nakon upozorenja u kom je njegova izjava okarakterisana kao seksistička i mizogina koja duboko vređa novinarke, izvinio. A da ga je potom i Skupština Srbije, većinom glasova, razrešila.
 
"Verujem da je to izvinjenje bilo iskreno i da je na pravi način razumeo težinu nedopustivih reči koje je tada izgovorio. On nije jedini koji je u javnosti pravio takve greške u pogledu poštovanja prava na ravnopravnost", dodaje se u odgovoru za RSE upućenom preko mejla.
Institucija Poverenice, kako naglašava, kao glavne mehanizme ima upozorenja i saopštenja, a najveću pažnju javnosti privlače slučajevi u kojima su akteri nosioci visokih funkcija.
 
"Što se tiče izbora za ministra odbrane, to je apsolutno pitanje čiste politike vladajuće koalicije za koju niti imam mandat, a ni ambiciju da se mešam", ocenjuje Janković.
 
Vlada Srbije nije odgovorila na pitanja RSE kako komentarišu kritike na Gašićev izbor za ministra. Bez odgovora je ostalo i pitanje kako reaguje na ocene međunarodnih tela.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa čitajte OVDE.
  • Ovosadski

    13.06.2024 15:04
    Šta vi želite? Gde će bolji kadar od švercera kafe da upravlja sistemom odbrane jedne države. Ne vidim problem.
  • Zanovetalo

    13.06.2024 15:00
    Cuvam te da me cuvas.
    Upravo je to Vuckova filozofija vladavine,jer ako bi imao "mangupe" u svojim redovima,ne bi ga spasili ni krezuvi glasaci sa gluvim babma.
  • gramrazum

    13.06.2024 14:57
    Tužno je što se više medijske pažnje daje ličnom nevaspitanju/prostakluku, nego činjenici da si učestvovao u kršenju komandne odgovornosti koja je rezultirala smrću 7 ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.