Cvijić: Neistomišljenike otvoreno prate, da pokažu da im se može

Praćenje neistomišljenika i kritičara vlasti koja se dešava poslednjih desetak godina vraća nas u devedesete i period pre toga, ocenjuje novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić.
Cvijić: Neistomišljenike otvoreno prate, da pokažu da im se može
Foto: Medija centar Beograd
On je to rekao komentarišući snimak na kom se vidi kako pripadnici tajne službe prate i snimaju Predraga Voštinića, opozicionog aktivistu iz kraljevačkog Lokalnog fronta. Za N1 ističe i da građani nažalost nemaju način da se od toga zaštite.
 
Prema rečima Vuka Cvijića ovakva praksa je postala uobičajena.
"Ako nekog ne prate onda je to neobično. Uostalom, više se ni ne krije. Još 2018. visoki predstavnik BIA, Marko Parezanović, koji se spominje u transkriptima i porukama Šarićevog klana u ovoj novoj optužnici kao neko ko treba da im pruži pomoć, javno je govorio na jednoj tribini, u prisustvu predsednika i tadašnje premijerke, ko su najveći unutrašnji neprijatelji u Srbiji. I to je taj termin koji koriste totalitarne vlasti, unutrašnji neprijatelji. A to su svi kritičari vlasti, sindikati, mediji koji rade profesionalno, opozicije, aktivisti. I to je ono u ostalom što vidimo na delu u Kraljevu, ali i u svim drugim gradovima", kaže on.
 
Novinar nedeljnika Radar ističe da su fotografije koje su tajne službe napravile u slučaju Voštinića zloupotrebljene.
"Delili su letke po Kraljevu sa svim tim opisima, koje su predstavnici ove vlasti uostalom koristili i 90-ih godina, taj narativ o stranim plaćenicima i izdajnicima. Jedino oni nisu strani plaćenici i izdajnici kad se viđaju sa predstavnicima drugih država, ali ako se vidi bilo ko sem njih, e on je strani plaćenik i to je narativ totalitarne države", kaže Cvijić.
 
Prema njegovim rečima to je čak bilo otvoreno praćenje kako bi se pokazala sila.
 
"Oni se nisu potrudili da skriveno prate Lokalni front. Otvoreno su ih pratili da pokažu da im se može. Onda se objavljuju te fotografije i to je to za šta zapravo služe tajne službe", objašnjava on.
 
Ocenjuje da su bezbednosne službe u Srbiji pretvorene u partijsku policiju.
 
"Ovo je čist partijski zadatak, koji imamo u tim autoritarnim sistemima. Oni rade za vladajuću partiju da bi naudili bilo kom drugom političkom akteru. I to rade otvoreno i to se koristi da bi se naudilo političkim protivnicima", kaže Cvijić.
 
Građani, prema njegovom mišljenju, nemaju način da se zaštite od ovakvih stvari.
 
"Postupak za fizički napad na Predraga Voštinića još je u fazi istrage, a kamoli za ovakve stvari. Ono što jedino možemo, je da javno govorimo o tome, da beležimo i da im kažemo da znamo i da verujemo da će institucije jednog dana raditi svoj posao i pozabaviti ovim stvarima na pravi način", kaže Cvijić.
  • Krajisnik

    13.06.2024 20:15
    Neistomisljenici=domaci izdajnici, petokolonasi, strani placenici
  • Storno

    13.06.2024 19:11
    I pre toga...
    A zar pre devedestih nije bilo bolje nego devedesetih i nego sada?
    Ono kada kažu da opet živimo normalno zar se ne misli na taj period.
  • 313z

    13.06.2024 18:50
    Pravo stanje stvari
    @ Драган
    није него
    Нису проблем неистомишљеници него - издајници.

    Problem je u tome što vlast ne pravi razliku, a kad je reč o izdajnicima morala bi da prati i svoje ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f