Kačavenda - optuživan za pedofiliju, a sad odlikovan u znak sećanja na decu ubijenu u Šumaricama

Vasilije Kačavenda, svojevremeno optuživan u javnosti za pedofiliju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i seksualno nasilje nad decom, odlikovan je Ordenom novomučenika šumaričkih.
Kako piše Insajder.net, Kačavenda je odlikovanje primio u kragujevačkom hramu posvećenom deci - žrtvama nacističkog pogroma u Kragujevcu u oktobru 1941. Odlikovao ga je vladika šumadijski Jovan, pošto su zajedno služili parastos ubijenim kragujevačkim đacima jer je Kačavenda, kako je rekao vladika Jovan, zaslužan za udaranje temelja te kragujevačke crkve.
 
Povodom optužbi u javnosti za pedofiliju i seksualno zlostavljanje dečaka u SPC, Kačavendi nije suđeno ni pred građanskim, ali ni pred crkvenim sudom.
 
Bojan Jovanović, nekada đakon u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, optužio je pre 13 godina vladiku Kačavendu za pedofiliju i podvođenje dece u crkvi tokom devedesetih godina. Optužio ga je i da je nasrtao na mladog bogoslova koji se kasnije, 1999. godine, ubio u jednom manastiru. Sve te navode, Kačavenda je negirao, podseća Insajder
Pre 11 godina sa pojavio i video-snimak na kojem, navodno, seksualno zlostavlja dečake, posle čega je penzionisan i to, kako je tada navela SPC, "iz zdravstvenih razloga". 
 
Ipak, Crkva ga nije raščinila, pa je nastavio da drži službe. Između ostalog, učestvovao je i na litiji u Banjaluci 2018. godine prilikom osveštanja srpsko-ruskog hrama. 
 
"Ovde postoje pravni i moralni aspekti zbog kojih bi ovako nešto itekako moglo da se problematizuje", kaže za Insajder teolog Vukašin Milićević.
Sagovornik Insajdera podseća da je Vasilije Kačevenda službovao u šumadijskoj eparhiji. 
 
"Ako se ne varam, to je pre nego što je Vladika Jovan izabran. I verovatno je da su ti razlozi koji su navedeni za dodelu ovog ordena. U njegovo vreme je pokrenuta inicijativa za izgradnju te crkve. To naravno sve nema veze sa onim što bi valjda trebalo da bude smisao takvih činova. Generalno, štete priče sa crkvenim odlikovanjima, jer su odlikovanja poslednjih decenija diskreditovana", navodi sagovornik Insajdera. 
 
Prema rečima ovog teologa, odlikovanja sada ne služe da bi se promovisale nekakve vrednosti, već da bi se sprečila bilo kakva smislena priča o pravim moralnim vrednostima. 
 
"Kačavenda nije jedini takav primer. Ima više primera da su zvaničnici crkve optuženi za seksualno zlostavljanje primili crkvena i državna odlikovanja", navodi Milićević. 
 
On dodaje da su se tom temom samo bavili istraživački novinari i niko više.
 
Kačavenda, međutim, nije jedini visoki zvaničnik Srpske pravoslavne crkve kojem su, umesto utvrđivanja krivične odgovornosti zbog navoda o seksualnom zlostavljanju maloletnika unutar crkve, uručena priznanja.
 
Tako je i Vladika Pahomije koji je, zbog zastarelosti i nedostatka dokaza, 2006. pred građanskim sudom oslobođen optužbi za bludne radnje nad maloletnicima, pre dve godine, u ime manastira Prohor Pčinjski, primio Sretenjski orden, i to od predsednika Srbije. Pola godina ranije, episkop vranjski, vladika Pahomije je, povodom obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski, crkveni orden uručio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.
 
Teolog Milićević ističe da je uticaj crkve velik i na građanske sudove. 
 
"Meni se čini da mi ovde govorimo o jednoj zapravo eliti koja vlada ovim društvom i koja ne želi ni na koji način da bude jedinstvena. Crkveni velikodostojnici ni na koji način ne žele da autoritet crkve, koji zapravo počiva na sili, bude doveden u pitanje. Da živimo u nekom svetu gde stvari funkcionišu onako kako treba da funkcionišu, pa ne bi crkvi bili potrebni ni nikakvi državni sudovi da se bave takvim stvarima. U crkvi bi trebalo da važe nekakva uzvišenija pravila, mnogo načela i mnogo uzvišeniji kriterijumi", navodi sagovornik Insajdera. 
 
Prema njegovim rečima, bilo bi prirodno da se čovek koji je samo osumnjičen za takvo nešto sam povuče dok se ne utvrdi istina. 
U vezi sa dodelom ordena Kačavendi reagovala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, koja je pozvala poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da, u skladu sa unutrašnjim propisima SPC, poništi odluku o dodeli ordena.
 
Liga je istakla da je sramota veća pošto je Kačavenda odlikovan ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sećanja na streljane đake u Šumaricama u Drugom svetskom ratu.
 
"Odlikovanje mu je uručio mitropolit šumadijski Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje. Neverovatno je da se u Srbiji u 21. veku dešavaju ovakve stvari", naglasila je Liga.
 
U saopštenju se ističe da bi takva osoba trebalo da bude procesuirana i kažnjena zbog teških optužbi za pedofiliju i seksualno nasilje i pozivaju se pravosudni organi Srbije i Bosne i Hercegovine da počnu da rade svoj posao u vezi sa optužbama koje se stavljaju na teret Kačavendi. 

Komentari 55

  • Fića

    20.06.2024 07:40
    Ako su tačni...!
    Ako su tačni navodi o "neprimerenom ponašanju" navedene osobe, to je sramota i njegova lična, vernika, ali i Crkve.
    Neka nam je Bog svima na pomoći .
  • Duda

    19.06.2024 20:02
    Dno dna!Ne mogu da verujem šta narod trpi u dozvoljava!!!!!!
  • Limanac

    19.06.2024 19:33
    Crkva nije religija i crkva nije vera. Crkva je institucija, grupa ljudi koja tvrdi da postoji razlog da baš oni posreduju u opštenju između nas i Boga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija