Uprkos tome što je kažnjivo i zatvorom: Sve više drogiranih vozača na putevima Srbije

U ovoj godini drastično je porastao broj saobraćajnih nesreća koje su izazvali vozači pod dejstvom droge.
Vozač ne mora da se povinuje zahtevu policije da ga testira na licu mestu, ali će onda u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi morati da da uzorak krvi.
 
Vozač automobila bez vozačke dozvole i pod dejstvom psihoaktivih supstanci oborio je u utorak uveče u Mileševskoj ulici na Vračaru majku koja je gurala kolica sa detetom, i to na pešačkom prelazu. Majka i dete su lakše povređeni, javila je RTS.
 
To je samo još jedna u nizu velikog broja saobraćajnih nezgoda koje su izazvali vozači koji su vozili drogirani. Prema podacima Uprave saobraćajne policije, od januara do maja ove godine bilo je oko 1.500 drogiranih vozača, što je za trećinu više nego prošle godine.
U psihoaktivne supstance se ubrajaju droge i lekovi koji utiču na sposobnost vozača, na njegovu percepciju, koordinaciju, vreme za koje će reagovati i način na koji odlučuje u situaciji u kojoj se zatekne u saobraćaju.
 
Testiranje se može odbiti, ali...
 
Ukoliko policija zbog načina vožnje ili tokom rutinske kontrole zaustavi vozača i zahteva od njega da se testira na psihoaktivne supstance, vozač ne mora da se povinuje takvom zahtevu, ali to ne znači da neće biti testiran.
 
Advokat Aleksandar Aleksić kaže za "Vreme" da u slučaju da vozač odbije testiranje na licu mesta policija može da ga privede po nalogu tužilaštva u bolnicu, odnosno u nadležnu ustanovu kako bi se iz uzorka krvi utvrdio stepen alkoholisanosti i prisustvo nedozvoljenih supstanci, odnosno narkotika.
 
"Ako pre vožnje vozač konzumira alkohol ili opojne droge ili druge nedozvoljene supstance, obično se događa da njegove psihofizičke sposobnosti ne odgovaraju potrebnim reakcijama vozača u saobraćaju, da su mu reakcije nekontrolisane i zakasnele, čime se dovode u opasnost ostali učesnici u saobraćaju, posebno pešaci, i delimično ili potpuno se gube sposobnosti opažanja znakova i semafora", kaže Aleksić.
On navodi da veštaci saobraćajnih nezgoda kao vreme reakcije prosečnog čoveka uzimaju jednu sekundu, da profesionalni vozači Formule 1 mogu da reaguju već posle 0,5 ili 0,6 sekundi, dok čoveku koji je pod dejstvom narkotika ili alkohola vreme reakcije može da bude značajno produženo.
 
"Na primer, pri brzini od 50 kilometara na sat, vozaču koji ugleda prepreku na putu ili pešaka koji pretrčava put na udaljenosti od 30 ili 40 metara, potrebno je ne više od 32 metra da zaustavi tehnički ispravno vozilo, a pri brzini od 40 kilometara na sat 25 metara, u zavisnosti od starosti vozila i kočnica. Ukoliko je vozač pod dejstvom narkotika, nezgodu ne može da izbegne pravovremenom reakcijom, odnosno do nezgode obično dolazi jer vozač reaguje sa zakašnjenjem", kaže Aleksić.
 
Novčane kazne, kazneni poeni, pa čak i zatvor
 
Zakonske sankcije za odbijanje testiranja na psihoaktivne supstance su novčana kazna do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena, oduzimanje vozačke dozvole na osam meseci, a alternativno to može da bude zatvorska kazna od 30 dana.
 
Kazne za pozitivan test na psihoaktivne supstance su isključenje vozača iz saobraćaja na 24 sata, zadržavanje u službenim prostorijama policije do 12 sati, novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana, osam kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom na najmanje šest meseci.
 
Testiranje na licu mesta i u zdravstvenoj ustanovi
 
Testiranje na drogu podrazumeva uzimanje uzorka pljuvačke, a testovima se može detektovati prisustvo amfetamina, kanabisa, kokaina, metamfetamina, opijata, metadona i benzodijazepina.
 
Za testiranje na psihoaktivne supstance koristi se dreger dragtest 5000 (Dräger DrugTest 5000), kada se vozaču testira pljuvačka, a postoji i stručna analiza koja podrazumeva analizu krvi i urina vozača.
Zabeleženi su slučajevi da su rezultati dregera bili pogrešni, a takvi incidenti iako su retki, ističu pravo vozača da osporavaju rezultate testiranja. Vozači imaju pravo da na licu mesta, odmah nakon dobijanja rezultata, zatraže dodatno laboratorijsko testiranje ako veruju da je rezultat testa na dregeru pogrešan.
 
To pravo omogućava vozačima da se zaštite od nepravednih optužbi i sankcija zbog pogrešnih rezultata testiranja.
 
Stručni pregled obavlja se u laboratoriji u zdravstvenoj ustanovi, a vreme potrebno za dobijanje rezultata može da varira u zavisnosti od laboratorijskih procedura i vrste testa. Takvi testovi su veoma pouzdani za detekciju prisustva psihoaktivnih supstanci, s obzirom na to da se radi o detaljnoj laboratorijskoj analizi.
  • Pićuka

    20.06.2024 17:19
    Ko nije poludeo taj nije normalan.
  • Viktor

    20.06.2024 12:24
    Koliko je dozvoljeno imati kokaina u urinu?
  • Nikola NS

    20.06.2024 10:21
    Poruka kumova vlasti
    Ali ako voziš meklaren na kokainu sve je dozvoljeno!? To je praktično poruka iz BG svim vozačima. Mulka mi je od vozača sa partiskim knjižicama, dece policajaca i samih policajaca. Oni bre rade šta hoće u saobraćaju i nikad kažnjeni nisu. Kamere na svakog saobraćajca i obrada podataka u Norveškoj! Poruka svima party=taxi i svi bezbedni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.