Povodom Svetskog dana izbeglica: Kroz Srbiju prošlo više od milion migranata iz Azije i Afrike

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je da je više od milion migranata iz Azije i Afrike poslednjih godina prešlo preko teritorije Srbije.
Povodom Svetskog dana izbeglica: Kroz Srbiju prošlo više od milion migranata iz Azije i Afrike
Foto: Pixabay
Kako je naveo Komesarijat, u prihvatnim i centarima za azil kojima rukovodi trenutno je smešteno 475 migranata, većinom iz Sirije, Avganistana, Pakistana i Maroka.
 
U saopštenju se dodaje da je od izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine kroz Srbiju prošlo 374.162 stanovnika Ukrajine.
 
Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević je ocenila da se ustanova kojom rukovodi trudi da svakoj osobi koje dođe u Srbiju pruži bezbednost i da se sa njom postupa dostojanstveno i humano.
Ona je navela da je ukupno 53.407 porodica izbeglica i interno raseljenih lica dobilo neki vid podrške države Srbije, a da je najveći broj tih ljudi izbegao iz bivših republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i sa prostora Kosova i Metohije.
 
"Svetski dan izbeglica je prilika da se setimo svih onih koji su, ne svojom krivicom, ostali bez doma, najmilijih, posla i imovine, prisiljeni da traže sigurnu zemlju i novi dom. Srbija je tokom ratnih dešavanja na prostorima bivše SFRJ devedesetih godina primila 618.000 ljudi, a još je u statusu izbeglice 24.862 lica", kazala je Stanisavljević.
Prema njenim rečima, 2023. godina bila je najuspešnija kad je u pitanju stambeno zbrinjavanje izbeglica i interno raseljenih lica.
 
"U 2023. godini podržali smo 1.228 porodice izbeglica, i to dodelom stanova, dodelili smo 578 stanova, 124 seoske kuće, 109 paketa građevinskog materijala i ekonomskim osnaživanjem smo podržali 386 porodica", piše u saopštenju komesarijata.
 
Oko 1.800 dece migranata završilo školu u Srbiji od 2016. godine 
 
Srbija je početkom 2016. godine počela sa upisom dece izbeglica i migranta u škole i do sada je oko 1.800 dečaka i devojčica prošlo kroz srpski obrazovni sistem, uključujući predškolsko i srednje obrazovanje, rekla je agenciji Beta Stanisavljević.
 
Ona je ocenila da su deca koja su prošla kroz srpski obrazovni sistem uspela da se integrišu u društvo i da im jezička barijera nije predstavljala veliki problem.
 
"Posmatrajući decu koja pohađaju škole, prateći ih do škole i nazad, razgovarajući sa nastavnicima i roditeljima, primetili smo da uključivanje u obrazovni sistem deci prija, kako u socijalno-psihološkom, tako i u obrazovnom smislu, a takođe smo primetili značajan napredak u poznavanju srpskog jezika i savladavanju akademskih znanja. Jedan broj dece je uspešno položio završni školski ispit i upisao se u srednje škole, gde nastavljaju da napreduju", kazala je Stanisavljević.
 
Migranati koji trenutno borave u prihvatnim centrima najčešće dolaze iz Avganistana, Sirije, Maroka, Pakistana i Burundija, pa pre nego što deca budu upisana u škole prolaze kroz pripremu, koja podrazumeva učenje srpskog jezika i savladavanje osnova pismenosti.
 
"Komesarijat za izbeglice i migracije je zadužen za proces upisa u škole, kao i za logističke detelje školovanja kao što su vožnja dece do škole i nazad, obezbeđivanje školskog pribora i slično, kao i za podršku učenju, prateći da proces prilagođavanja i daljeg školovanja teče bez problema", izjavila je Stanisavljević.
Prema njenim rečima, deca koja borave u prihvatnim centrima pohađaju škole u mestima gde su smeštena, a tokom ove školske godine ima ih u Vranju, Beogradu, Bujanovcu i Šidu.
 
"Deca pohađaju školu zajedno sa lokalnom decom, tako da je jezik na kome slušaju nastavu srpski, ali nastavnici često prilagođavaju komunikaciju na engleski ili neki drugi jezik koji dete razume, kao što su francuski ili španski. Škole su pripremljene za uključivanje dece migranata kroz iskustvo, edukacije i treninge. Nastavnici, uz podršku mentora, rade na individualizaciji nastave i jačanju veza među decom, tako da ceo razred postaje podrška novom detetu", rekla je Stanisavljević.
 
Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 2000. godine usvojila Rezoluciju kojom je Afrički dan izbeglica, 20. jun proglasila za Međunarodni dan izbeglica. Taj dan se obeležava u znak sećanja na ljude koji su bili primorani da usled ratova, zbog straha od progona, nasilja, konflikta... napuste svoje domove, ali i kao podrška onima koji se i danas suočavaju sa sličnim problemima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.