Sastanak Vučića i Kurtija 26. juna u Briselu

Portparol Evropske unije Peter Stano je objavio da će se 26. juna u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
Sastanak Vučića i Kurtija 26. juna u Briselu
Foto: Beta/AP
Vučić i Kurti su se poslednji put sastali 14. septembra prošle godine, tako da će ovo biti prvi susret na najvišem političkom nivou u ovoj godini.
 
Radi se u susretu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a domaćini će biti šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni evropski izaslanik dijalog Miroslav Lajčak.
Desetak dana nakon sastanka Vučića i Kurtija, 2023, dogodio se napad u Banjskoj, naseceru Kosova, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika.
 
Tokom sukoba ubijena su i tri srpska napadača, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost u regionu.
Krajem oktobra je bio još jedan neuspeo pokušaj da strane približe stavove gde su se uključili i ključni lideri iz evropskih zemalja: nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia).
 
Kurti je insistirao na potpisivanje paketa sporazuma, Briselskog o putu za normalizaciju odnosa i Ohridskog aneksa, kao i nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, što je Vučić nastavio da odbija.
 
Susret lidera u okviru dijaloga će biti održan u trenutku kad ističe mandat evropskim funkcionerima nakon što su se oni skoro pet godina bavili procesom normalizacije odnosa.
 
Za sada nisu objavljeni detalji agende najavljenog sastanka dvojice lidera.
  • Izdaja !!!

    20.06.2024 21:54
    Posle ukidanja dinara i Poglavlja 35, i glasanja Kvinte u UN da su Srbi genocidni, ovaj odlazak u Brisel je izdaja !!
    Ucenjeni jadnik Vučić je umešan u ukidanje dinara, to je očigledno jer nebi išao u Brisel dok ne nateraju Kurtija da vrati dinar !
    Posle Poglavlja 35 nema šta da se ide u Brisel nego pregovori da se vrate u SB UN u prisustvo Kine i Rusije.
    Posle glasanja u UN gde vidimo ko su nam neprijatelji, Srbija treba da se učlani u BRICS.
    Pošto Vučić to ne radi treba ga smeniti !
  • Pićuka

    20.06.2024 17:15
    Valjda se sastaje premijer sa premijerom. Predsednik nema šta tu da traži. Ala sam ja zaostao!
  • Željko

    20.06.2024 15:49
    Netreba ići ili neka ode u trenerici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.