Evropska unija će predložiti postepeno ukidanje mera protiv Kosova?

Zbog nedostatka saglasnosti svih država članica Evropske unije oko ukidanja mera protiv Kosova, kao kompromis se najavljuje postepeno ukidanje kaznenih mera, saznaje Radio slobodna Evropa.
Evropska unija će predložiti postepeno ukidanje mera protiv Kosova?
Foto: Pixabay
Većina država EU bila je za potpuno ukidanje mera, što je preporučio visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel u izveštaju koji je 18. juna podneo zemljama članicama u vezi sa koracima koje je Kosovo preduzelo da smanji tenzije na severu gde živi srpska većina.
 
Borel je u svom izveštaju, kako prenosi RSE, preporučio da se mere ukinu, dok bi Priština trebalo da iskoristi priliku da deluje kako bi smanjila tenzije i izbegla nekoordinisane akcije.
On je to preporučio nakon detaljnog ispitivanja koraka koje je Kosovo preduzelo u ispunjavanju specifičnih kriterijuma koje mu je EU postavila u junu 2023. godine.
 
Prema diplomatskim izvorima, neke zemlje EU su smatrale da "ispunjavanje zahteva od strane Kosova nije potpuno" i trenutno se te zemlje ne slažu da sve mere treba da budu uklonjene.
Diplomate EU, sa kojima je RSE kontaktirao, kazale su da se narednih dana može očekivati saopštenje u ime EU o spremnosti za postepeno i delimično ukidanje mera prema Kosovu.
 
Još uvek nema detalja o tome koje mere bi mogle da budu uklonjene, a koje ne.
 
Međutim, diplomate EU smatraju da će prvo biti uklonjene one koje se odnose na korišćenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih instrumenata (IPA), koje su za Kosovo suspendovane i koje prema kosovskim institucijama iznose oko 300 miliona evra.
 
Mere protiv Kosova donete su pre godinu dana kao odgovor na eskalaciju bezbednosne situacije na severu Kosova, kada su albanski gradonačelnici, koji su izabrani na izborima koje su bojkotovali lokalni Srbi, počeli da obavljaju dužnosti u opštinama na severu.
 
Među merama EU koje su tada uspostavljene su i privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo takođe nije pozvano na događaje na visokom nivou, a bilateralne posete su suspendovane, osim onih koje se fokusiraju na rešavanje krize na severu u okviru dijaloga koji vodi EU.
 
Predlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira na Zapadnom Balkanu (VBIF) nisu izneti na razmatranje odboru ovog fonda. Novi ugovori gde su korisnici kosovske vlasti trenutno su blokirani.
 
Vlasti na Kosovu su više puta saopštile da su ispunile uslove za ukidanje mera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.