Nemački MUP nema saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji: Ako jeste, bilo bi kršenje procedure

Policija u Gelzenkirhenu u Nemačkoj nema pouzdane informacije o prisustvu sina predsednika Srbije Danila Vučića u toj zemlji.
Nemački MUP nema saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji: Ako jeste, bilo bi kršenje procedure
Foto: Beta (AP Photo/Matthias Schrader)
To su za Danas rekli iz ove uprave MUP-a nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija. 
 
U međuvremenu, niko od naših državnih zvaničnika nije ni demantovao ni potvrdio da je sin predsednika Srbije Danilo Vučić učestvovao u incidentu u Nemačkoj, kada je došlo do tuče između navijača Srbije i Engleske.
Ukoliko je slučaj da to stvarno jeste sin predsednika Aleksandra Vučića, a policija nema pouzdane informacije o njegovom prisustvu, time bi bile prekršene međunarodne procedure, upozoravaju sagovornici Danasa.
 
Petar Bošković, vojni komentator, kaže za Danas da po zakonu predsednik republike kao i njegova uža porodica imaju pravo, tj. moraju biti pod zaštitom.
"U ovom konkretnom slučaju njih štiti specijalna jedinica Vojske Srbije 'Kobre'. Predsednikov sin ima status štićenog lica i prema tome 'Kobre' moraju biti uz njega gde god se on nalazio, pa i u inostranstvu", kaže Bošković.
 
On napominje da kada štićeno lice putuje u inostranstvo postoji stroga procedura kako se to putovanje sprovodi.
 
"Zemlja iz koje štićeno lice dolazi sa obezbeđenjem, mora da najavi dolazak tog lica zemlji domaćinu. Naročito ako ono dolazi sa obezbeđenjem, koje je pri tom naoružano, a 'Kobre' su uvek pod oružjem kada štite neku ličnost. Dakle, pitanje je da li su ispoštovane sve procedure i međudržavni sporazumi koji regulišu ovu oblast. Ni jedan sin, bilo kog predsednika u svetu, nije makar ko, pa je to slučaj i sa Danilom Vučićem. Države o tome veoma vode računa", navodi Bošković.
 
Advokat Božo Prelević kaže da kada štićene ličnosti putuju u inostranstvo sve zavisi od bilateralnih odnosa dve zemlje, ali i bezbednosne procene zemlje domaćina.
 
"Štićena ličnost može da otkaže obezbeđenje zemlje u koju ide, ali mu ostaje njegovo. Kada je lično obezbeđenje u pitanju ono može da ide sa onim koga štite pod oružjem i tada su procedure stroge. Pitanje je i da li je on tamo išao sa diplomatskim pasošem, jer osobe koje imaju diplomatski pasoš i dalje imaju i onaj redovan i velika je razlika sa kojim pasošem putuju", kaže Prelević.
Podsetimo, pred meč Engleske i Srbije u Nemačkoj, blizu Gelzenkirhena, došlo je do tuče navijača ove dve reprezentacije. Ubrzo nakon toga na društvenim mrežama i pojedinim medijima se pojavio snimak incidenta na kome se, navodno, vidi sin predsednika Srbije Danilo Vučić koji pokušava da se umeša u tuču, dok ga nepoznati muškarci za koje se pretpostavlja da su Kobre štite.
  • Istok

    22.06.2024 11:39
    Dete je bilo preplašeno
    Samo je pobeglo u lokal na kraju snimka.
  • Sone bg

    22.06.2024 02:17
    Komentar
    Sa cim zamajavaju narod ima srpski narod vecih problema od odlaska presednikovog sina u nemacku na svetsko prvenstvo e moj narode opameti se jednom vreme je
  • YA

    21.06.2024 14:35
    Šta zna dete šta su kobre.
    Uzme to i voda po Nemačkoj sa sobom...

    Igra se sa njima igrice:
    Ko bre?
    Da bre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija