Završena konstitutivna sednica Skupštine Beograda, izbor gradonačelnika u ponedeljak

Izborom zamenika predsednika Skupštine Beograda, sekretara i njegovog zamenika završena je konstitutivna sednica novog saziva Gradske skupštine.
Nikola Nikodijević, koji je četvrti put izabran da vodi Skupštinu grada najavio je novu sednicu za ponedeljak 24. jun, na kojoj će se birati gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i gradsko veće.
 
Sednica je počela verifikacijom mandata odbornika posle čega su odbornici "Kreni-promeni" napustili zasedanje kao čin protesta zbog izbornih nepravilnosti.
Za predsednika Skupštine Beograda izabran je Nikola Nikodijević, član Socijalističke partije koja je na lokalnim izborima 2. juna nastupila na listi "Aleksandar Vučić- Beograd sutra", i kome je to četvrti mandat na čelu gradskog parlamenta.
 
Od 110 odbornika tajnim glasanjem su 72 glasala.
 
Za izbor Nikodijevića glasalo je 60, dok je 12 bilo protiv.
Izbor Nikodijevića za predsednika Skupštine Beograda kritikovala je odbornica grupe koju čine Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana, Jelena Banjac, navodeći da ostanak dosadašnjeg predsednika gradskog parlamenta na toj funkciji znači "nastavak svega lošeg za ovaj grad, nameštenih tendera, korupcije, bogaćenja i nebrige za svakodnevan i običan život građana".
 
"Gradonačelnici se menjaju, Nikodijević ostaje, zato što je on ogledalo svega lošeg u Beogradu u poslednjih deset godina", navela je Banjac.
 
Obrazlažući predlog većine da Nikodijević ostane na mestu predsednika skupštine, odbornik s liste "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" Aleksandar Antić rekao je da je Beograd proveo previše vremena u izborima i privremenom statusu i da je "od ogromnog značaja da što pre počne da funkcioniše u punom kapacitetu".
 
"Nikola Nikodijević u prethodnom periodu dokazao se kao neko ko je na kvalitetan način vodio skupštinu grada. Dovoljno je mlad da ima energije a iskusan i efikasan i sposoban da na kvalitetan način može da vodi ovu skupštinu, jer najbolje poznaje Skupštinu grada jer je u 15 godina prošao sve od odbornika i člana veća i u tri mandata predsednik skupštine grada", rekao je Antić.
 
Pre glasanja, Dobrica Veselinović sa izborne liste Biram Beograd dao je ostavku na odborničko mesto a ostale odbornike pozvao da se vode etičkim merilima, da zanemare finansijske i partijske interese i da poštuju zakone.
 
Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta rekla je da je u gradu izabrana većina koja predstavlja "spregu kriminala i korupcije" koja se po njenim rečima, sprovodi u Beogradu.
 
"Mogu da konstatujem da postoje razvojni putevi, razvoja mreže kriminala i korupcije koja se sprovodi i vidi se na osnovu svih velikih projekata koji se ogledaju u partijskim interesima, a i današnji kandidat svoju velelepnu karijeru počeo je kao deo fantomskog klana koji je jedne večeri ukinuo državu", rekla je Stojmenović.
  • Zika zivac

    22.06.2024 09:39
    u krug
    Sve sr vrti u krug isti ljudi godina, çcak i neke promene brzo se uklope u sivilo gluposti, sa cvrst " aargumentima istine"
  • Mbm

    21.06.2024 18:08
    Bezakonje kvalitetnog
    Izbot po cetvrti put je bezakonje koje provodi interesni lobi preko drustvenih institucija. Beograd nikada nije bio u gorem stanju finansijskog prezaduzenja, korupcije, i nebrige za gradjane. Beograd je grad divljanja, privrednog i gradjevinskog kriminala, truleži od administracije, korupcije gradske vlasti, a kako je i do sada odlicno prikrivano, tako se ponovo biraju isti da nastave unistenje imovine i gradjana grada, da nastave da primaju plate za nebrigu i nemar, i da im tece staz...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.