Đurić: Srbija je stara evropska civilizacija i očekuje ravnopravno mesto za stolom unutar EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić preneo je danas da Srbija očekuje ravnopravno mesto za stolom unutar EU i da je spremna da za to uloži napor, saopštilo je njegovo ministarstvo.

On je u Austriji učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja regiona kome je prisustvovao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel.

Đurić je, posle sastanka evropskih ministara spoljnih poslova neformalne grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" i partnera sa Zapadnog Balkana, rekao da je to bila sjajna prilika da Srbija predstavi ambiciju da do 2027. nastavi sa rastom životnog standarda građana i ubrzanim ekonomskim i ukupnim društvenim razvojem.

"Ovo je bila i prilka da pošaljemo jasnu poruku da Srbija očekuje ne bilo kakve kompromise, pogotovo ne trule kompromise već ravnopravno mesto za stolom unutar EU, uz sve poštovanje prema različitim idejama i ne smatramo da treba da budemo članovi drugog reda i razumemo i postupnost procesa", izjavio je Đurić.
 
On je naveo da je ovaj skup bila i prilika da se ukaže na "tragičan položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa jasnom željom da dođe do hitne reakcije na već višegodišnje pritiske koji rezultiraju iseljavanjem i de fakto tihim progonom srpskog življa".
 
"Mislim da smo poslali snažnu pozitivnu poruku toga da je Srbija zemlja koja pruža ruku saradnje, koja drži do sebe, koja je stari evropski narod, stara evropska civilizacija i kao takva želi ravnopravno mesto za stolom, spremna je da učini mnogo ali isto tako zahteva poštovanje i ravnopravno mesto", rekao je Đurić.
  • @Tinkerbell

    26.06.2024 08:27
    Ne brinite, obradiće se i period pre ameba tako da će i Vojvođani biti pomenuti. Ne budite nestrpljivi.
  • Darko

    22.06.2024 18:16
    Već 24 godine ko god bio na vlasti kaže idemo u EU,EU je interes,EU ovo ono.A udaljeni smo od prijema u EU milijardama godina,jer EU želi stalno danas ucenjuje i preti, a mi gradjani nismo glupi
  • Pićuka

    22.06.2024 14:32
    Negde smo, usput, izgubili tu vezu sa civilizacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.