Ministarka: U Srbiji situacija sa strujom stabilna, juče u regionu bio jedan od najvećih prekida

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da je u Srbiji situacija i dalje stabilna.
Ministarka: U Srbiji situacija sa strujom stabilna, juče u regionu bio jedan od najvećih prekida
Foto: Pixabay
Dodaje da građani nemaju razloga za brigu.
 
Đedović Handanović je za RTS navela da je prekid struje koji se dogodio juče u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, kao i da je sitaucija kompleksna, te da je potrebna konstantna posvećenost.
Ona je kazala da su takvu situaciju u Srbiji zbog crvenog alarma očekivali i da su već od srede zaposleni u Elektromreži Srbije i Elektroprivredi Srbije u pripravnosti.
 
Dodala je da je sever Crne Gore zahvaljujući povezanosti sa srpskim sistemom ostao u radu, kao i da je Srbija obezbedila dodatna napajanja zemljama u regionu.
Prema njenim rečima, Srbija je i u ranijim situacijama kada su se dešavali kvarovi na manjem nivou pokazala da ume brzo da reaguje, te je tako u Šidu rešen kvar za jedan dan.
 
Ministarka je još rekla da su u Srbiji prošle godine počele investicije u "niskonaponsku mrežu, u distributivnu mrežu, onaj deo elektroprivrede sa kojom se svaki građanin susreće", kako bi se ojačao unutrašnji sistem.
 
Govoreći o toplom vremenu, ona je rekla da svaki put kada temperature prelaze 30 stepeni potrošnja struje bude veća za 15 do 20 odsto, te da je prethodnih dana potrošnja bila veća i za 20 do 30 odsto.
 
Đedović Handanović je zbog toga apelovala na građane da treba da budu racionalni i leti, kao što je to bio slučaj zimi, kada je potrošnja bila smanjena.
  • Tako

    22.06.2024 12:17
    Je
    Bravo za g-đu ministarku. Možda će u budućnosti moći da se hvali kako je "oslobodila" EPS partijskog rukovođenja i dozvolila da se razvija kao lider i kao ozbiljna kompanija! Ili ipak ne... Još kada bi razumela elektroenergetski sistem... Limitless
  • Agentkinja za kredit

    22.06.2024 11:34
    Promoterka Ministarstva energetike koja je iskustvo sa nestancima struje stekla u Avganistanu, kao TV producent, sada nam objašnjava ono što je za nju viša matematika.
    Problem je nastao u nama prijateljskoj Grčkoj, što niko, pa ni promoterka Ministarstva energetike, ne pominje.
    Jednostavno smo mi imali sreću, a oni nesreću, da dalekovod prvo prolazi kroz neke druge zemlje. Dakle, nemojte istovremeno paliti klimu i peći papriku, kad odete na odmor u Grčku.
  • Nemam komentar

    22.06.2024 10:46
    Kakva laž!!! Šid nije imao struje od subote pre podne do ponedeljka uveče i rešenje je bilo privremeno, jer se tri dalekovoda nisu mogla za tako kratko vreme postaviti po standardima. Ljudi su ostali bez hrane iz zamrzivača, problem je bilo snabdevanje vodom, hlebom, hranom za stoku....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija