Energetski stručnjak: Trafostanice u očajnom stanju u celom regionu, nestanak struje moguć i kod nas

Ni kvar na dalekovodu između Albanije i Grčke, ni požar u Crnoj Gori nisu izazvali jučerašnji nestanak struje u delu regiona, smatra elektroinženjer i energetski stručnjak Miloš Zdravković.
Energetski stručnjak: Trafostanice u očajnom stanju u celom regionu, nestanak struje moguć i kod nas
Foto: Pixabay
Razlog, prema njegovom mišljenju, leži u zastareloj automatici i trafostanicama "koje su u očajnom stanju u celom regionu, kao i kod nas". On dodaje da bi jučerašnji scenario mogao da se desi i u Srbiji, ali napominje da mi imamo sisteme da brzo odreagujemo, prenosi N1.
 
"Već godinama stručna javnost upozorava da su na Balkanu gubici u prenosu i u distributivnom sistemu preveliki. Do sada smo plaćali cenu kroz račune za električnu energiju. Samo da podsetim, pre izbijanja ove krize, mi smo godišnje kroz prenosni distributivni sistem spaljivali jedan Kostolac B. Neprimereno je da je 3.800 gigavat časova električne energije gubimo u distribuciji, a više od 800 u prenosu. Ovo je sada refleksija te prakse", rekao je Zdravković.
Neodržavanje sistema, neulaganje kako u proizvodne pogone, tako i u distributivne sisteme dovelo je do jučerašnjeg incidenta, smatra on.
 
"Kod nas se to nije desilo jer smo nasledili najbolji prenosni i elektrodistributivni sistem u ovom delu Evrope. Ali bez obzira na sve, ovo je posledica zastarele automatike odnosno kvarova na trafostanici. Od nekuda je moralo da krene, neki proizvodni pogon je ispao iz sistema. Kada dolazi do havarije – kad je potrošnja veća od proizvodnje", rekao je Zdravković.
 
Ceo evropski sistem je umrežen, regionalne elektroprivrede su povezane od 2004. i mi ne znamo koje kilovate koristimo iz Tenta, Đerdapa, Kozloduja, objasnio je on.
Međutim, kako kaže, da je ovde radila automatika kako treba, bilo bi drugačije.
 
Trafostanice u celoj južnoj Evropi, izuzev Grčke, jesu u užasnom stanju, tvrdi Zdravković.
 
"Transformatorska ulja decenijama nisu menjana, nego su samo dolivana ono što treba. Mi imamo fizičke nečistoće u ulju, imamo veliku vlagu koja povećava provodnost trafo-ulja, to povećava temperaturu, odnosno pritisak i dolazi do eksplozije. Povećava se kiselost sredine, to više nije ono što je projektovano. Naravno, trebalo je da u ovom trenutku automatika da se isključi. Najbanalnije da kažemo, osigurači su trebali da ispadnu i jednostavno to se ne bi desilo", rekao je on.
 
Upitan kolike su šanse da se ovako nešto desi kod nas, odgovara – veoma velike.
 
"To je sada pitanje sreće, mi imamo mogućnost da brzo reagujemo jer naša zemlja može da uvozi električnu energiju iz 24 pravca, to je elektroprenosni sistem koji je građen krajem ’60-ih i početkom ’70-ih godina prošlog veka, i mi smo zaista nasledili najbolje proizvodne pogone što se tiče elektroprivrede, kao i distributivni prenosni sistem. Stanje trafostanica je očajno", rekao je.
 
Podsetio je da smo umreženi i sa ostatkom Evrope.
 
"Ono što možda bude problem u narednim mesecima jeste katastrofalno stanje Elektroprivrede Ukrajine. Ukrajina je bila jedan od najvećih izvoznika električne energije u Evropi, sada su oni primorani da uvoze iz Evrope. Tu je i problem nedostupnog ruskog gasa za proizvodnju električne energije, pre svega u Italiji i državama koje su bazirale proizvodnju električne energije na gasu. To su zaista problemi", naveo je on. 
 
Kada je reč o ljudskom faktoru, Zadravković napominje da je sistem vraćen na mrežu u zemljama regiona za dva sata.
 
"Oni su to sjajno obavili. I mi ovde, i u okruženju imamo dobre elektroinženjere, imamo odlične tehničare, ljude koji tu rade. Znači, to su sistemi koji su građeni decenijama i to je dobro. Loše je što neko strateški loše upravlja tim resursima", naveo je on. 
  • Djeno

    23.06.2024 11:21
    Banana
    Neko je zavidan sto smo imali struje kad su neki ostali bez struje. Ocito neko pita zasto je banana kriva
  • Jovan

    23.06.2024 08:54
    Vi da znate kolika se lova pljacka na "odrzavanje" trafo stanica trenutno, gorela bi Srbija dok ne krenu hapsenja.
  • 313z

    23.06.2024 07:29
    Opreme ima,ali struke nema
    Možda opremu i imamo, ali stručnjake nemamo. Većina su partijski kadrovi, a oni blage veze nemaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija