Za nama jedan vreli talas, meteorolog o tome kad nas očekuje sledeći

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je da će u narednom periodu temperature u Srbiji padati i da početak jula neće biti preterano topao.
Za nama jedan vreli talas, meteorolog o tome kad nas očekuje sledeći
Foto: 021.rs
"U narednom periodu očekuje nas promenjivo vreme, a to je možda još i gore za zdravlje ljudi, jer ako su svaki dan sparine i kiše, to svako od nas oseća", rekao je on za Tanjug.
 
Prema rečima Ristića, novi toplotni talas nas očekuje u drugoj polovini jula, dok će temperature od oko 40 stepeni ponovo biti oko 24. jula.
 
"Kako budemo išli prema početku jula, temperature će polako sve više padati, tako da će se naći ponovo u tom nekom opsegu između 25°C i 30°C, koje možemo nekako da tolerišemo, čak i sa većom vlagom", rekao je on.
Ristić je naveo i da su svi prethodnih 12 meseci od juna prošle godine rekordni i najtopliji od 1960. ne samo u Srbiji, već i na planeti, a najtopliji region je Balkan.
 
"Znači, na planeti Zemlji najviše odstupanje od normalne temperature ima Balkan sa oko 2,5 stepena, a Bosna i Hercegovina od zemalja je najtoplija na planeti", rekao je on.
Ristić je dodao i da smo mi svojom urbanizacijom dosta uradili na tome da ti efekti budu još veći.
 
"Od 1980. imamo i porast broja zemljotresa za četiri puta, imamo puno i vulkana. Tako da, sve ide u prilog tome da se nešto dešava ispod i unutar zemlje, ali i čovek je dosta uradio da to još pokvari, posebno urbanizacijom i sečom šuma", rekao je on.
 
Ključan faktor koji određuje cirkulaciju na planeti Zemlji, kako je naglasio, jesu Pacifik i Indijski okean.
  • Ludilo u stali

    23.06.2024 08:35
    Meterolozi plase vremenom, urbanisti betoniraju sve sto se u gradu zeleni, ljudi bulje u ekrane i izvode decu u promenadu big u setnju... jurnjava ka ambisu se ubrzava jer nama upravljaju onu koji ne upravljaju svojim zdravim razumom... nista sto se ne ocekuje, vazno je biti optimista i da tako zavrsim, umreti se mora kako i kad god... tako da mozete da se mirno opustite jer nicim ne upravljate
  • Koponen

    23.06.2024 08:15
    Znači ovaj stručnjak tvrdi da 22. Juna zna kakvo će vreme biti 24. Jula. Ajde da zapišemo ovaj podatak, pa da 24. Jula na ovom mestu ustanovimo kako je (ne)moguće mesec dana unapred prognozirati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija