Zašto je Lajčak zamoljen da ostane: Može li dijalog da se otkoči?

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da ga je visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zamolio da na funkciji ostane do kraja januara 2025.
Zašto je Lajčak zamoljen da ostane: Može li dijalog da se otkoči?
Foto: Beta (Milan Obradović/arhiva)
Tokom njegove posete Prištini, moglo se čuti i da je u planu da se do kraja ovog meseca organizuje sastanak na visokom nivou u Briselu. Da će do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i doći, potvrdio je i portparol Evropske unije Peter Stano.
 
Kako je poslednjih meseci održano sedam rundi dijaloga na tehničkom nivou bez ikakvih rešenja, postavlja se pitanje da li je Lajčak dobio "produžetak" kako bi u narednim mesecima došlo do bilo kakvog pomaka u dilaogu Beograda i Prištine, piše Euronews Srbija.
Politički analitičari ne očekuju mnogo od narednog sastanka na visokom nivou, kao ni to da se do kraja Lajčakovog mandata naprave bilo kakvi značajniji pomaci u dijalogu Beograda i Prištine.
 
"Dijalog Beograda i Prištine je u komi", rekao je šef srpske diplomatije Marko Đurić.
 
On, međutim, smatra da to nema veze sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, već sa "činjenicom da mnoge zemlje koje bi morale da iskoriste autoritet i uticaj da spreče Kurtija, to ne čine".
Može li dijalog da se "otkoči"?
 
Komentaričući posetu Lajčaka Prištini i Beogradu, koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić, rekao je za Euronews Srbija da je Lajčakova poseta redovna pred ministarski sastanak u Briselu koji bi trebalo da se održi 24. juna.
 
"Tako da negde ovu posetu možemo gledati u tom smeru. Drugi razlog posete jeste da se pokuša da se otkoči dijalog. Dijalog je u zastoju već duži vremenski period", rekao je on i podsetio da su se Vučić i Kurti poslednji put sreli u septembru prošle godine, kao i da je taj sastanak bio neuspešan.
 
Većina tehničkih susreta između Bislimija i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića takođe je bila neuspešna, dodao je Mijačić.
 
"Tako da je dijalog u jednom velikom zastoju i Lajčak ovim postupkom pokušava da napravi osnovu za organizovanje možda još jednog sastanka na visokom ili na tehničkom nivou. Međutim, imajući u vidu da dolazi letnja pauza, da je ovo kraj Evropske komisije, da treba da dođe nova i da dolaze američki izbori, ne verujem da u ovom trenutku postoji entuzijazam ili politička volja bilo jedne ili druge strane, to jest u Beogradu ili u Prištini, da se napravi bilo kakav ozbiljniji iskorak u rešavanju svih ovih nagomilanih problema u ovom trenutku, to jest tokom leta ili tokom jeseni", naveo je Mijačić.
 
Istraživač u Centru za evropske politike Miloš Pavković navodi da, ako se izuzme Ohridski sporazum iz 2023. godine koji je postignut na mišiće i uz zavrtanje ruku, nije puno ostalo od neke Lajčakove zaostavštine.
 
"I to jeste problematično. Imali smo puno tih rundi dijaloga koje su bile neuspešne, koje su se okončavale bez ikakvog dogovora. A i sam sporazum iz Ohrida, tj. iz Brisela prošle godine je pod znakom pitanja, jer vidimo da implementacije skoro da uopšte i nema. I u tim okolnostima pretpostavljam da je cilj Borelja da Lajčak pokuša, uslovno rečeno, da spase svoj mandat na neki način", rekao je on.
 
S druge strane, dodaje, moguće je i da je EU neuspešna u tome da nađe zamenu za Lajčaka.
 
"Moguće da je njima neophodno još dodatnog vremena da bi uspeli da pronađu kvalitetnog diplomatu koji može da se lati tog posla. Tako da mislim da su to dva ključna faktora zašto Borelj zamolio Lajčaka da ostane još nekoliko meseci na funkciji", smatra Pavković.
  • Milovan bs

    25.06.2024 18:29
    Ne vredi
    Već sam pisao da se divim predsedniku kako može da sluša Lajčaka.
    Čovek je običan licemer i šminker bez autoriteta,a da li će ostati još na funkciji,koga to zanima.
    Nebitna činjenica,boljeg nemaju ionako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija