Jovanović Ćuta: Dužnost svakog poštenog stanovnika Srbije je odbrana doline Jadra

Poslanik i predsednik Ekološlog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je dužnost svakog poštenog stanovnika Srbije odbrana doline Jadra od otvaranja rudnika litijuma.
Jovanović Ćuta: Dužnost svakog poštenog stanovnika Srbije je odbrana doline Jadra
Foto: Screenshot (Youtube/K1)
Jovanović Ćuta je povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi rudnik litijuma mogao biti otvoren već 2028. godine, rekao da se mora sprečiti proterivanje naroda s prostora na kome živi vekovima. 
 
"Ustanak za opstanak i borba protiv novih fašista su dužnost svakog stanovnika ove prelepe zemlje, od čobanina do akademika. Srbija se mora sačuvati, a Rio Tinto proterati", naveo je on. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje rekao da zahteva da "ceo lanac vrednosti prati savršena zaštita životne sredine", i da očekuje da poslovni i politički lideri dođu u Beograd sledećeg meseca na zvanično predstavljanje projekta "Jadar". 
 
"Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao da bude otvoren 2028. godine", kazao je Vučić. 
Ekolozi upozoravaju da ukoliko bi došlo do realizacije projekta "Jadar", moralo bi da se raseli oko dva miliona ljudi. 
 
Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) kazala je Beti da nigde na svetu ne postoji rudnik litijuma u naseljenim krajevima i na plodnoj zemlji.
 
"Oko 250 reka bi bilo zatrovano, a Zapadna Srbija bi postala nalik Kongu ili Papua Novoj Gvineji i vremenom bi opustela. Ako bi otvorili rudnik u Jadru, otvorili bi rudnike i u Prijepolju, Jagodini, Valjevu, Mionici, Pranjanima, Dobrinji, Rekovcu i svugde gde su pronašli nalazišta jadarita i litijuma. Sve bi bilo obesmišljeno, i turizam i poljoprivreda i niko ne bi rađao decu pored rudnika", kazala je Bralović.
  • Santo

    25.06.2024 12:17
    Pitanje
    Ako proradi rudnik i stvori se jaloviste, posto zivimo u veoma nemirnim vremenima , moguc je rat, sta ce se desiti ako to jaloviste pogodi bomba i jalovina otece u Drinu? Koliko ce nasih sugradjana biti potrovano? Ko ce biti odgovoran? Da li imamo novu meru za patriotizam ,sto vise ljudi potrujes veci si patriota? Ovo sve jer rece av da nastupaju teska vremena
  • Б

    24.06.2024 18:56
    (Пре)поруке
    Ћута:"dužnost svakog poštenog stanovnika Srbije odbrana doline Jadra od otvaranja rudnika litijuma"
    СНС ботови: Шта је рекао, поштени, нема фрке, то се не односи на нас.
  • Novosađanka

    24.06.2024 14:34
    Komentari
    Vidimo po botovskim komentarima da sad napadaju ljude koji su prodali imanja u dolini Jadra. To im je zadati cilj. A sudbina tog kraja tiče se svih nas, i kriva je ova vlada i EU koji hoće da nas pretvore u koloniju.
    E pa nece vam proći. Nije još sve gotovo. Idemo na ulicu i na blokade. A vi sedite u JP, ili u call centru i volite vašeg precednika više od sebe, od svoje dece,od svoje države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija