Samo za vikend oduzeto pet vozila: "Ishitreno smo dozvolili vožnju maloletnicima, sad nas to stiže"

Saobraćajna policija je tokom prve nedelje kontrole kaznila 147 vozača električnih trotineta.
Samo za vikend oduzeto pet vozila: "Ishitreno smo dozvolili vožnju maloletnicima, sad nas to stiže"
Foto: Pixabay
Prošlog vikenda, policija je privremeno oduzela još pet automobila od vozača sa težim prekršajima. Od početka primene te mere oduzeta su 162 vozila.
 
Za samo nedelju dana, na putevima je uhvaćeno više od 1.700 pijanih i 70 drogiranih vozača. Policija upozorava da je sve više onih koji ugrožavaju sopstveni i život drugih učesnika u saobraćaju. Ne pomažu ni represivne, ni preventivne mere.
"Smatram da je to zaista previše i da niko nema pravo da ugrožava i druge učesnike u saobraćaju", rekao je za RTS major policije Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.
 
Iz Prekršajnog suda u Beogradu kažu da oštrija kaznena politika ne menja vozača i da onaj ko ne poštuje saobraćajne propise, ne poštuje ni sudske odluke.
"Mi smo, čini mi se, možda ishitreno doneli pre nekoliko godina odluku da maloletnicima damo mogućnost da upravljaju vozilima. Sada nas ta odluka stiže i posledice takve odluke su da su najmlađi vozači ti koji najviše stradaju ili ugrožavaju živote drugih", ukazuje predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.
 
Sredinom februara policija je počela privremeno da oduzima automobile, koji su dokaz do okončanja postupka pred sudom, a postupak može da traje dva, tri, šest meseci pa i do dve godine. Jedno vozilo je trajno oduzeto.
 
"Vi vozača koji je sklon nasilničkoj vožnji ne možete promeniti time što ćete mu oduzeti vozilo. On će svaki put nabaviti ili uzeti od nekog drugog, neko drugo možda jeftinije vozilo i napraviti još teži prekršaj nego što je činio ranije", kaže Ristanović.
 
Major Radenković rekao je da se ta mera ne odnosi na prosečnog učesnika u saobraćaju, već na one koji su najneodgovorniji i koji na taj način ugrožavaju pre svega druge učesnike u saobraćaju i sebe.
 
"Imamo više od jednog oduzetog vozila kada smo počeli sa primenom ove mere u februaru, što zaista nije dobro i zahteva neku veću analizu. Represija ovde neće dati rezultat kakav očekujemo, budući da smo imali vozača od kojih je tri puta oduzeto vozilo, što je potpuno neobjašnjivo", rekao je Radenković.
 
Tokom prošle nedelje otkriveno je 147 prekršaja vozača električnog trotineta. Najviše je onih koji nisu nosili biciklističku kacigu, 52 vozača nisu imali obaveznu nalepnicu, a 26 vozača nije nosilo prsluk.
  • Baba Vanga

    26.06.2024 23:34
    Videli od predsednika i njegove svite obrazac ponašanja,pa k'o vele možemo i mi i niko nam ništa ne može!!
  • За Дукија...

    25.06.2024 21:59
    Решење
    Улица треба да буде једносмерна, јер сви дају гас ушавши у њу да се не би нашли у теснацу са неким из супротног правца.
  • Duki

    25.06.2024 14:02
    Ne vredi
    Živim u sporednoj ulici sa asvaltnim putem širine 5m, koji koriste mnoga vozila, uključujući traktore i kombajne. Zaobilaze centar naselja. Kuća mi je od glavnog puta udaljena 60m, a a prozor od pomenutog puta 7-8m! Cela ulica sa jednim još spordnijim putem na sredini koja je oreseca, duga je 200m do krivine. U kući zbog buke, ne može da se opstane u prostorijama prema ulici! Kao iskusan vozač, čujem po zvuku motora automobila i traktora, da se 90% vozača ponaša krajnje bahato, zbog nepotrenog maltretitmranja nas meštana, i svojih vozila! S obzitmrom da je u naselju ograničenje 50km/h, koje se apsolutno ne poštuje, a policija uopšte ne vrši kontrolu, niti postavlja patrole, vozači prilikom ulaska u ulicu, bezrazložno daju gas do maksimalnih obrtaja u svakoj brzini, pri čemu auto ili traktor urla, postignu kako ko, i do 80km/h pa i više, a onda naglo gaze kočnicu, jer stižu do krivine, ili do glavnog puta! Današnji vozači su divlji i nepopravljivi! Ne treba da spominjem da pri ovakvom divljanju, obavezno obavljavaju za vreme divljanja, neodložan rezgovor mobilnim telefonom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.