ProGlas: Protivimo se iskopavanju litijuma, vlast dokazala da joj se ne može verovati

Inicijativa ProGlas saopštila je da se protivi realizaciji projekta "Jadar" sve dok se u Srbiji ne uspostave uslovi za pravi društveni dijalog o toj važnoj društvenoj temi.
ProGlas: Protivimo se iskopavanju litijuma, vlast dokazala da joj se ne može verovati
Foto: Beta (Miloš Miškov)
"Povodom ozbiljnih javnih kontroverzi o projektu rudnika 'Jadar', ProGlas izjavljuje da je jedan od važnih preduslova za uspešno sprovođenje velikih rudarskih projekata postojanje poverenja u državne institucije zadužene za normiranje standarda ekološke bezbednosti, kontrolu njihove ispunjenosti i procenu ekonomske koristi", ističe se u saopštenju.
 
ProGlas navodi i da je aktuelna vlast na mnogo primera pokazala da joj se ne može verovati, jer je sklona korupciji, davanju prednosti ličnom i partijskom, a ne opštem interesu.
"Dalji nastavak realizacije projekta rudnika 'Jadar' pod sadašnjim okolnostima vodio bi produbljivanju podela u društvu i ozbiljnoj političkoj i društvenoj krizi", istakao je ProGlas.
 
Kako se navodi, taj projekat podstiče strahove i nepoverenje jer je netransparentan, praćen otvorenim lobiranjem i apsolutnim protivljenjem stanovništva iz oblasti Jadra.
"Pošto eksploatacija i prerada litijuma s trenutnim stanjem tehnologije može da ima ozbiljne ekološke posledice, ProGlas smatra da je neophodna detaljna stručna rasprava koja bi bila predstavljena javnosti na potpun i nepristrasan način u okolnostima demokratskog društva i slobodnih medija", ističe se u saopštenju.
  • Fotošop

    25.06.2024 21:54
    Lobi
    @ Nikola
    Niko kao "blažena", bivša bankarka - agentkinja za uvaljivanje kredita, koja je prvo magistrirala u inostranstvu, a zatim (posle magistrature) završila osnovne studije ovde, ne može tako uspešno rasturiti i rasprodati EPS i prodavati trulu priču o litijumu.
    Niko se bolje od nje, sadašnje ministarke, ne "razume" u temu.
  • Nikola

    25.06.2024 16:31
    Siguran sam da bi Ceca Bojković bila idealan ministar rudarstva.Razume se žena u temu.
  • Ili

    25.06.2024 16:22
    @ Neko
    Da se možda prvo obavestite o "reputaciji" RT u svetu. Da pogledate kako izgledaju pustinje gde oni "rudare" (ovo bi bio prvi put da otvaraju ovakav rudnik na plodnom poljoprivrednom zemljištu). Da saznate kakva "iskustva" imaju sa ovom vrstom rude (nikakva). Da se upoznate da li su ispunili ranije data obećanja u pogledu ekologije (nisu). Da li je "lokalno stanovništvo" (tako zovu one koji žive u blizini rudnika) sa njima zadovoljno (daleko od toga).Da saznate kolike su kazne (milionske) platili zbog kršenja propisa zemalja u kojima "rade". Zapitate se zašto su imena "stručnjaka" koji su radili studiju tajna, zatamnjena ili neistinita.
    E, onda donesete odluku da li sa takvima treba razgovarati i ući u bilo kakav dijalog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija