Nestorovićeva poslanička grupa tužila Vladu Srbije zbog rodno senzitivnog jezika

Poslanička grupa "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" saopštila je da je u ponedeljak tužila Vladu Srbije, kao autora i predlagača Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Nestorovićeva poslanička grupa tužila Vladu Srbije zbog rodno senzitivnog jezika
Foto: Media centar Beograd
U saopštenju se navodi da je ta poslanička grupa "zbog problema nastalih u primeni rečnika, gramatike i pravopisa srpskog jezika i 'rodno osetljivog jezika', za koji ne postoje rečnik, gramatika i pravopis" tražila od Vlade Srbije da joj dostavi akte i ukaže na osnov po kojem je u Srbiju, "pod pretnjom kažnjavanja, uvela nejasne i nepoznate dženderske pojmove: gender identities/rodni identiteti; gender/rodno osetljiv jezik; gender/rodno senzitivan jezik; gender/rodna ravnopravnost".
Kako se navodi, Vlada Srbije donela je rešenje kojim je odbacila takav zahtev, pa je poslanička grupa podnela tužbu protiv Vlade Srbije i od suda traži da prinudi Vladu da ispuni zahteve poslaničke grupe.
U saopštenju se dodaje da je zbog "stvorenog haosa u obrazovanju i informisanju" poslanička grupa 29. maja ove godine od Skupštine Srbije tražila da Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage, a da je 31. maja Skupština taj predlog prosledila Vladi sa molbom da ga razmotri i svoje mišljenje dostavi prlamentu.
 
Dodaje se da se potom Vlada obratila Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. 
  • Napredna zemljo

    28.06.2024 11:15
    Srbija - zemlja u kojoj najkonzervativniji i najzatucaniji imaju najviše sansi.
    Pitam se samo: šta čuvate? Čega se bojite?
    Do sada vam je tako dobro išlo da ne biste ništa menjali??
    Da imam drugara koji se toliko boji ravnopravnosti, homoseksualaca i ekologije - ja bih mu savetovao posetu psihologu… jer on ima veći problem od onoga sto se vidi na površini
  • Zemlja čudesa

    28.06.2024 10:34
    @Vojo
    "...мој досадашњи лепи и пребогати СРПСКИ језик."

    U pravu si za ovo unakažavanje srpskog jezika dženderisanjem, ali bih ti skrenuo pažnju da u srpskom jeziku ima više od 8.000 turcizama. Na to bi trebalo dodati i germanizme, anglizme... Plus što delimo nasleđe iz sanskrta sa ostatkom sveta. Zapravo, trebalo bi organizovati nagradno takmičenje za pronalaženje autentično srpske reči.
  • prvo j pa oslovljava

    27.06.2024 22:19
    Bez probe ništa
    Bravo radi se.
    Trazde od nas da budemo stručnjaci pa prvo da procenimo ko šta u gaćama oseča je pa onda da se tako osloviljavamo.a. ASko to Sr ostane neka svako na svom čelu napiše šta je polnoo. TAJ ZNAK DA STAVI. Raja nije školovana niti toliko besposlena da procenjuje tudje polne aktovnosti.A za isprobavanje vremena do oslovljavanja nema.
    Taj novi jezik isti onaj zapadniji i defektan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija