Nova runda dijaloga u Briselu, prisustvuje i Vučić

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, održaće se danas u Briselu.
Nova runda dijaloga u Briselu, prisustvuje i Vučić
Foto: Beta/AP
Domaćin sastanka biće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, a u dijalogu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
 
Na sastancima će se razmotriti ono što je postignuto do sada u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokusiraće se na put za napredak, saopšteno je u ponedeljak iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).
Tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, kako je rekao u ponedeljak portparol Evropske unije Peter Stano za Tanjug, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.
 
Stano je dodao da će dijalog biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put "sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU".
 
"Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu", rekao je Stano.
Borelj i Lajčak, kako je najavljeno iz EEAS, imaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.
 
Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj.
 
Vučić je najavio da će u Briselu razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje Gert Jan Kopmanom.
 
Što se Kosova i Metohije tiče, Vučić je rekao da ono ostaje veliki bezbednosni, politički i ljudski izazov.
 
"Mi ćemo se ponašati konstruktivno, truditi se da uradimo sve što možemo da dijalogom rešavamo probleme, da dijalogom rešavamo stvari. Ne verujem u volju druge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština, plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno", poručio je Vučić.
 
Ovo je prvi put da će se Vučić i Kurti sastati ove godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.
  • Miko

    26.06.2024 14:42
    Ispisuju se nove,(sramne)strane istorije ! Opet se dogovara i pregovara sa teroristima. Ovo će morati u udžbenike da uđe kao obavezno gradivo.
  • VladaN

    26.06.2024 14:30
    Samoprozvani pregovarač..
    … će i danas da preda šta je preostalo pa pravac na novo “ vanredno” obraćanje. Kakva beda.
  • Nema legitimitet

    26.06.2024 10:56
    ponoviti izbore !
    Prevario i pokrao glasače na priči da neda Kosovo, i da se ne sastaje sa Kurtijem jer je ukinut dinar, i sada ovo ?
    A pred izbore se ogrnuo zastavom u UN i prozivao Srpske neprijatelje koji su Srbe proglasile za genocidne !?
    A sada čujemo da su Rusi objavili da je Vučić prodao oružije Ukrajini u vrednosti od 850 miliona $, a Ukrajina u UN glasala da su Srbi genocidni, a Rusija bila protiv ?!
    Posle ovog sastanka u Briselu na koji Vučić nije smeo da ode posle Poglavlja 35 po onome što je pričao pred izbore, Vučić više nema legitimitet u Srbiji i mora da podnese ostavku i da se raspišu izbori na svim nivoima !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija